Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Repušić

Barenboima sam molio za dolazak na njegove probe

14.07.2014., Zadar - U katedrali svete Stosije odrzan je koncert Zadarskog komornog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Ivana Repusica
Foto: Filip Brala/PIXSELL
29.09.2014.
u 10:00

Ivan Repušić od 2016. godine postaje generalni muzički direktor Opere u Hannoveru

Svojim velikim talentom, marljivošću i temperamentom, zbog kojih su ga u Hrvatskoj već odavno zavoljeli i publika i kritika, ali i kolege glazbenici, dirigent Ivan Repušić posljednjih godina velikim koracima osvaja i Njemačku.

Od 2010. do 2013. bio je prvi kapelmajstor Državne opere u Hannoveru, a potom je istu funkciju preuzeo u berlinskoj Deutsche Operi u kojoj danas ima status stalnog gosta dirigenta.

Najviši čin u Hannoveru

Međutim, svega sat i pol udobne vožnje vlakom udaljeni Hannover odlučio ga je vratiti, i to u najvišem činu GMD-a, kako se njemačkom kraticom naziva najviši dirigentski čin generalnog muzičkog direktora neke operne kuće i orkestra.

Na čelo orkestra i opere velikog ugleda i tradicije duge čak 375 godina Repušić će stupiti u jesen 2016. godine, do kada ima vremena u miru izabrati operne naslove, programe simfonijskih koncerata i soliste svoje prve direktorske sezone.

Repušić sa svojih trideset i šest godina još uvijek spada među mlade dirigente, a njegovo zarazno oduševljenje glazbom i dalje je dječačko. Na samom početku našeg telefonskog razgovora počeo je govoriti o sjajnim predstavama i koncertima. Ali ne svojima nego onima koje je imao priliku čuti i vidjeti u posljednje vrijeme.

– Evo, baš večeras idem na koncert Berlinske filharmonije i Simona Rattlea koji dirigira Brahmsa! Davna mi je želja bila doći u neki grad u kojem ću moći doživjeti puninu kulturnog i bogatstvo glazbenog života, a Berlin je upravo takav grad – kaže maestro Repušić koji, kad god stigne, odlazi i na probe učiti od velikana kojih je Berlin prepun.

– Kad sam kao glazbeni ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara imao čast ugostiti Daniela Barenboima, zamolio sam ga za sebe samo jednu stvar: kada dođem u Berlin, da mogu dolaziti na njegove probe u Državnu operu – veli maestro Repušić. On glazbu živi punim plućima i punim srcem i na najboljem je mogućem mjestu za svoj daljnji umjetnički razvoj. Važno mjesto u Hannoveru, za koje ga je na prijedlog orkestra odabrao tamošnji intendant, predstavlja mu veliku čast, ali i još veću odgovornost i mnogo više posla, kojeg se ne boji.

Spreman na izazove

– Strah ne postoji u glazbi, strah postoji samo sam za sebe. Dati ću sve od sebe pa što bude – kaže maestro Repušić, spreman na nove repertoarne izazove jer u Hannoveru se, ističe, osobito njeguje tradicija izvođenja Richarda Wagnera i Richarda Straussa, ali i novih djela suvremenih skladatelja.

Uz sve to ne ispušta iz vida ni Hrvatsku, a osobito svoje čedo, Zadarski komorni orkestar s kojim već 13. listopada otvara novu sezonu u gradu u kojem je počeo svoje odrastanje u glazbi i kojem se već mnogostruko odužio.

>> Ivan Repušić bit će direktor Državne opere u Hannoveru!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije