Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVNI GLAZBENIK

Austrijski politički vrh oprostio se od Ude Jürgensa

Udo Jürgens
Foto: Daniel Maurer/DPA/PIXSELL
22.01.2015.
u 13:25

Grad Beč ispunio je posljednju Jürgensovu želju iz testamenta i pobjedniku Eurovizije poklonio počasni grob u aleji velikana

Nakon Züricha i Berlina, knjige žalosti za prije mjesec dana u švicarskom Gottliebenu preminulim austrijskim glazbenikom i skladateljem Udom Jürgensom (80) izložene su u četvrtak i u Gradskoj vijećnici u Beču. Uz njih, i urna pokojnika koji je 1966. godine kao predstavnik Austrije pobijedio na pjesmi Eurovizije s pjesmom „Mercie Cherie“, postavši miljenikom brojnih Austrijanki i Austrijanaca.

Upravo za njih u četvrtak i petak upriličen je u „Narodnoj dvorani“ bečke gradske Vijećnice posljednji oproštaj od njihovog cijenjenog zemljaka i diljem Europe i svijeta poznatog umjetnika. Uz urnu i knjige žalosti dvoranu simbolično krasi i crni klavir i stolica te velika umjetnikova slika. Prije početka opraštanja austrijske javnosti od Ude Jürgensa u četvrtak u 11 sati prijepodne, od umjetnika se je, uz nazočnost članova njegove najuže obitelji, oprostio i austrijski politički vrh: predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer, savezni kancelar Werner Faymann kao i ministar kulture Josef Ostermayer. Posljednje zbogom umjetniku rekli su i pokrajinski poglavar Koruške, Peter Kaiser, u čijem je glavnom gradu Klagenfurtu Jürgens rođen, bečki gradonačelnik Michael Häupl, te brojni vijećnici pokrajine i grada Beča.

Grad Beč ispunio je posljednju Jürgensovu želju iz testamenta i pobjedniku Eurovizije poklonio počasni grob u aleji velikana (mjesto 85 – grupa 33G), na Središnjem gradskom groblju u Beču. Beč je za njega bio vrlo značajan grad i njegova glazbena domovina. Urna s pepelom bit će položena u grob bez nazočnosti javnosti, u najužem krugu članova obitelji i prijatelja. Posmrtni ostaci jednog od najpopularnijih austrijskih pjevača svih vremena kremirani su uoči Božića u Švicarskoj, gdje je Jürgens, godinama živio i stvarao.

>> Udo Juergens preminuo tijekom šetnje švicarskim Gottliebenom

>> Počasni grob grada Beča za pobjednika Eurovizije Udu Jürgensa

Komentara 1

Avatar kravata
kravata
14:58 22.01.2015.

Laka mu bila gruda austrijske zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije