Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLOVIĆEVI DVORI

Vrsna hrvatska i talijanska vina sljubila se s kulenom, čvarcima i talijanskim pršutom

Foto: Marko Čolić
1/5
24.02.2014.
u 10:12

Višegodišnja suradnja Slavonije i Baranje i talijanske regije Friuli Venezia Giulia u razvoju vinarstva i promociji tipičnih proizvoda pokazala se na degustaciji u Klovićevim dvorima

Već godinama Slavonija i Baranja i talijanska regija Friuli Venezia Giulia surađuju u različitim programima i projektima temeljenim na razvoju vinarstva i promociji tipičnih proizvoda. Plodove te suradnje moglo se doslovce kušati u Klovićevim dvorima. Osječko-baranjska županija, Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, talijanski Informesta i 2. Hrvatski festival hrane i vina tamo su upriličili degustaciju vina i hrane iz Slavonije i Baranje i te talijanske regije. Organizatori su tom prigodom odlučili prikazati da je Hrvatska nova europska eno-gastro zvijezda.

Mogla su se kušati vina naših vrhunskih vinara i vinarija iz Baranje, Erduta, Đakova, Feričanaca i Iloka – npr. Jasna Antunović, Kalazić, Josić, Vina Belje, Iuris, Brzica, Misna vina, Apostol, Feravino, Trs, Buhač…Valjalo ih je usporediti sa slavnim autohtonim pršutom San Daniele iz istoimenog mjesta u Friuliju. S druge strane, vina poznatih vinara iz te talijanske regije, iz Konzorcija Colli Orientali del Friuli– sljubljivala su se s tradicionalnim slavonskim kulenom od slavonske autohtone crne svinje i čvarcima, dakako i šunkom.

Poseban su dojam ostavila vina obitelji Cesconi, iz Pressana blizu Trenta, od bijelih standardi npr. pinot grigio (sivi), traminac, pa sjajni crnjaci, među kojima i autohtoni lagrein i teroldego. Teže izvornosti, poštivanju prirode; vinogradi su im na visini od 300 do 500 metara, s blagotvornim utjecajem nedalekog jezera Garda.

Šarmantna večer prošloga petka bila je i prigoda za najavu 2. hrvatskog festivala hrane i vina koji će se održati u Areni Zagreb od 3. do 5. travnja i okupiti brojne proizvođače hrane i vina iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja s naglaskom na Italiju kao zemlju pokrovitelja Festivala.

Festival ima četiri kategorije – gastronomija, vinarstvo, cake&bake&chocolate i HoReCa – od kojih će svaka kategorija predstaviti najbolje što se trenutno može pronaći na tržištu. Festival će biti i prodajni, na dvije pozornice kuhat će poznati hrvatski i inozemni chefovi, bit će i brojne kušaonice finih zalogaja spojenih s hrvatskim vinima.

Zanimljivo je da su se u Klovićevim dvorima povezali i umjetnost i vino; u vrijeme održavanja degustacije tamo je bila postavljena i izložba „Ventiperuna“, posvećena suvremenoj talijanskoj umjetnosti s radovima dvadeset umjetnika iz različitih talijanskih regija.

>> U potrazi za vinima vrijednim vaše pozornosti i novca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije