Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neodoljiva

Ruska? Ili ipak francuska? Salata bez koje nema slavlja

ruska i francska salata
Foto: Thinkstock
27.12.2013.
u 14:07

Prva je francuska salata napravljena u Moskvi još 1860. godine i otad je promijenila više izdanja, no i dalje je obožavaju diljem svijeta..

Vjerna pratilja blagdanskog stola, osvježavajuće kiselkasta družbenica pečenja, hladnih narezaka, kombinacija koju neće odbiti ni vegetarijanci – francuska salata ovih će se dana naći na svakom stolu. S njom, jednostavno, ne možete pogriješiti.... Prvi je put ovu salatu, koja je više prilog doli salata, pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u tada prestižnom restoranu “Ermitaž” u Moskvi 1860. godine.

Upravo zbog toga podjednako je poznata i kao ruska i kao francuska salata, a nijanse su u sastojcima – mesu, odnosno šunki ili piletini u njoj. Ako ste među strpljivim domaćinima i nabavili ste domaća jaja, iskažite se pripremom majoneze. Pod “domaćom francuskom” podrazumijeva se i sjeckanje povrća, kuhanje graška i krumpira...

Ako ste pribjegli praktičnosti, pomozite si zamrznutim mješavinama i gotovom majonezom. Recepata za francusku salatu ima koliko i ukusa – od one s hrenom umjesto senfa, s narezanom (nipošto naribanom!) jabukom pa do one s kuhanim jajima...

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:41 27.12.2013.

Znači, ipak je Ruska salata? Ili belgijska? Doduše, Rusi i ostali na istoku ovu salatu tako nit ne zovu, nego "Salat Olivije". P.S. "Francuski poljubac" svi narodi, osim Francuza, tako zovu, dok ga Francuzi zovu "Engleskim".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije