Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMOCIJA SLAVONIJE

Kušane i ocijenjene suhomesnate delicije od rijetkih pasmina

esplanade, suhomesnati proizvodi
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/7
13.04.2015.
u 21:22

Zanimljivo je da su te suhomesnate proizvode pripremile pršutane Dujmović i Smjeli, na istarski i dalmatinski način

Znate li što su to mangulica, durok, andras? I najokorjeliji ljubitelji mesnih zalogaja teško da će odgovoriti kako su to – (rijetke) pasmine svinja. Primjerice, za ovu prigodu jedva su iz Mađarske nabavljene mangulice. Od njihovih suhomesnatih delicija, također i od domaće crne slavonske i turopoljske svinje, večeras je u zagrebačkoj Esplanadi upriličeno anonimno degustiranje i ocjenjivanje.

Poslovni ljudi, diplomati, novinari… natiskivali su se oko izložbenih stolova, kušajući i procjenjujući, komentirajući pršute, pečenice, slanine…Svatko je u ruci imao ocjenjivački listić i bodovima od 1 do 5 vrednovao upravo kušano. U sljedećim danima bit će puno posla organizatorima u sumiranju rezultata i njihovoj prezentaciji. Glavni organizatori ove ekskluzivne, prve takve akcije su Ivo Dopuljić, inače šef Međunarodnog festivala vina i Kulinarstva Zagreb Vinocom, koji se također tradicionalno održava u Esplanadi, te Marko Erdeljac i Danijel Horvat.

O velikom interesu za ovaj događaj svjedočila je i puna Smaragdna dvorana. Zanimljivo je da su te suhomesnate proizvode pripremile pršutane Dujmović i Smjeli, na istarski i dalmatinski način. Prije godinu dana organizatori su kupili te svinje, prerezali ih napola i svakoj pršutani dali po polovicu da od njih naprave najbolje što znaju. Osim kao afirmacija i upoznavanje javnosti s ovim rijetkim, slabo korištenim bogatstvom s naših pašnjaka, prezentacija je poslužila i kao promocija Slavonije i njenih gastronomskih potencijala. Razumljivo da su se onda kao pratnja sa svojim vinima pridružili slavonski vinari iz udruge Graševina Croatica.   

Suorganizator događaja udruga je European Business Club – Europski poslovni klub koja je sinoć također promovirana. Njen predsjednik, Erdeljac napomenuo je kako je cilj udruge da poveže poslovne ljude iz svijeta i Hrvatske, približi im naše domorodne proizvode kao što su pršut, sir, med…Sljedeći mjesec  već je prezentacija u Austriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije