Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOJNI CHARB

Ubijeni urednik Charlie Hebdoa radio plakat Svećenikove djece

Svećenikova djeca
13.01.2015.
u 17:10

Charbovu karikaturu redatelj iščitava kao poruku da nemamo drugog puta do osvajanja prostora slobode pred nama

Sve ljude svijeta, pa i mene osobno, pogodio je zločin nad novinarima i karikaturistima lista Charlie Hebdo. Osjećam ponos zato što sam, barem i indirektno, preko filma “Svećenikova djeca”, bio povezan sa Stéphaneom Charbonnierom Charbom, pravim herojem slobode – izjavio je Vinko Brešan.

Naime, nakon što je njegovu humorističnu dramu o svećeniku koji buši kondome da bi povećao natalitet na svom otoku u međunarodnoj distribuciji vidjelo oko 115 tisuća gledatelja, produkcijska tvrtka Interfilm dogovorila je s francuskom kućom Wide i distribuciju u francuskim kinima. Početak prikazivanja dogovoren je za travanj 2015., tvrdi se u priopćenju Interfilma, ali se u pripremi marketinške strategije distributer suočio s cenzurom prilikom plasiranja službenog plakata filma čiji je vizual svećenika s kondomom bio neprihvatljiv glavnini francuskih medija. Tako je Wide pronašao marketinškog partnera upravo u satiričnom tjedniku Charlie Hebdo s kojim je u prosincu potpisan ugovor o suradnji.

Uredniku lista Stéphaneu Charbonnieru, poznatom kao Charb, posebno se svidio neobičan humor “Svećenikove djece”, kao i subverzivna i angažirana priča, o čemu svjedoči karikatura koju je izradio i poslao Wideu samo nekoliko dana prije prošlotjedne tragedije u kojoj su izgubili život Charb i karikaturist koji je trebao ilustrirati kampanju filma.

– Njegovu karikaturu za promociju “Svećenikove djece” iščitavam kao poruku da nemamo drugog puta osim osvajati prostranstva slobode koja su pred nama – izjavio je Brešan.

“Svećenikovu djecu” u hrvatskim kinima vidjelo je više od 158.000 gledatelja.

Komentara 18

Avatar dalibor_d
dalibor_d
17:53 13.01.2015.

Ako je radio plakat za Brešana, onda mora da je to bila čista umjetnost! Zgražam se i osuđujem zločinom u Francuskoj, ali mi je stvarno puna kapa patetike i litanija "Je suis Charlie". Preporučam svima da na Google ukucaju Charlie Hebdo, odaberu opciju "slike" i malo pogledaju tu "umjetnost" i "slobodu izražavanja". Naravno, nemojte to činiti ni u ludilu ako niste punoljetni. A u zadnjem broju list čak i službeno traži "pravo na vrijeđanje". U isto vrijeme hrvatska policija zatvara mladež zbog "uvredljivih" plakata kojima je tema Ivo Josipović. Bajkovito!

Avatar abakus
abakus
17:36 13.01.2015.

U svom današnjem članku novinarka Večernjeg lista Marina Šerić piše: "...jeste li znali da čak 14 afričkih zemalja, bivših francuskih kolonija, toj zemlji još uvijek plaća svojevrsni namet samo zato što im je nakon pristanka da dobiju nezavisnost i nakon odlaska ostavila građevine i infrastrukturu sagrađenu u vrijeme kolonijalnog razdoblja?" Riječ je o ogromnom novcu koji se slijeva u Francusku iz tih afričkih država. I ne samo to. Francuska je obvezala te države da sve projekte koji se u njima planiraju prvo ponudi francuskim fimama kao izvođačima, pa tek ako one izjave da nisu zainteresirane smiju ih tražiti druge izvođače. Isto vrijedi za iskorištavanje svih novopronađenih prirodnih bogatstava u tim zemljama. I tako dalje. Realno, bogatstvo Francuske stoji na nemilosrdnom iskorištavanju siromašnih afričkih država, njezinih bivših kolonija, što su priznali i francuski predsjednici Chirac i Mitterrand. Postavljam pitanje: Jesu li ikad ti satiričari nacrtali karikaturu kojom prozivaju činjenicu da gladne države Afrike hrane jednu bogatu Francusku temeljem nepravednih ugovora sklopljenih u znak odštete Francuskoj (!) zbog ukidanja službenog kolonijalizma, a kojima su te zemlje pale samo u još goru vrstu podčinjenosti: u neokolonijalno ropstvo. Jesu li ikad nacrtali karikaturu u kojoj tamnoputi čovjek koji umire od gladi hrani zadriglog, arogantnog Francuza koji istovremeno maše općepoznatom parolom o bratstvu, jednakosti i slobodi...?

Avatar bokolo
bokolo
18:15 13.01.2015.

Charlie Hebdo voli pisati o Katolicima I Muslimanima Oni drugi su vise manje netaknuti ili pak autori su izbaceni iz posla. Govor "MRZNJE" je re-definiran kao I sluzba Francuske vojske u cuvanju svojih gradjana. Kao I uvijek DVOSTRUKI standardi. JosJos jedan primijer tko vlada Zapadom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije