Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počeo Motovun

Nagrade filmovima dijeli žiri u egzilu

Motovun
Foto: Grgur Žučko/pixsell
26.07.2014.
u 10:00

Organizatori upozoravaju na kršenja ljudskih prava

        U noći s petka na subotu besplatnom projekcijom kultnog Kubrickova filma Dr. Strangelove okupljena publika uz tradicionalno odbrojavanje proslavila je ulazak u novi Motovun film festival. Službeno otvaranje festivala je večeras, južnoameričkom humornom dramom “Loša kosa” redateljice Mariane Rondon, koja govori o kovrčavom dječaku koji želi izravnati kosu za školsku fotografiju.

Na festivalu će biti prikazano ukupno stotinjak raznorodnih filmova, a o najboljima će, mimo svih konvencija, umjesto probranih filmaša odlučivati žiri u egzilu. To jednokratno oformljeno tijelo politička je izjava organizatora festivala koji želi skrenuti pažnju na gruba kršenja ljudskih prava u naoko civiliziranim zemljama. Nagradu Propeler Motovuna tako će dodijeliti Inna Ševčenko, voditeljica ukrajinske organizacije Femen, koja je nedavno dobila politički azil u Francuskoj.

Tu su i članovi Bjeloruskog slobodnog teatra koji su zbog svoje borbe protiv režima bili prisiljeni pobjeći u Veliku Britaniju. U žiriju je i jedva punoljetna Ala’a Basatneh, koja pod pseudonimom #chicagoGirl preko društvenih mreža koordinira pobunjeničke snage u Siriji,, a prazna stolica simbolički se čuva i za Olega Sentsova, ukrajinskog redatelja koji je u montiranom procesu osuđen za terorističko djelovanje i utamničen u ruskom zatvoru.     

>> Kronike Motovun Film Festivala na HRT3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije