Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katančićeva

Dokukino predstavlja (stare) filmove Dane Budisavljević

dana budisavljević
pixsell
05.04.2012.
u 09:49

Filmovima poput ‘Sve 5’ Dana je osvojila Grand Prix na Danima hrvatskog filma 2005. i još četiri nagrade na drugim festivalima, ‘Godine hrđe’ koji je radila s Andrejem Korovljevim, serijala ‘Veliki brodolomi Jadrana’ te ‘Novo, novo vrijeme’

Dokukino predstavlja redateljicu, producenticu i montažerku Danu Budisavljević u četvrtak 6. travnja od 19 sati kada će početi projekcija njezinih starijih filmova – prvi duži redateljski uradak "Sve 5" te "Godine hrđe" Andreja Korovljeva na kojemu Dana potpisuje scenarij i montažu, a u 21 sat zadnji film "Nije ti život pjesma Havaja" nagrađen nagradom publike i posebnim priznanjem žirija na 8. ZagrebDoxu. Nakon obje projekcije, održat će se razgovor s redateljicom.

Službena biografija Dane Budisavljević kaže da je autorica više nagrađivanih dokumentarnih filmova poput "Sve 5" za koji je osvojila Grand Prix na Danima hrvatskog filma 2005. i još četiri nagrade na drugim festivalima, "Godine hrđe" koji je radila s Andrejem Korovljevim, TV serijala "Veliki brodolomi Jadrana" te "Novo, novo vrijeme" u režiji Igora Mirkovića i Rajka Grlića. Bila je član najuže organizacijske ekipe Motovun Film Festivala, a 2005. godine, zajedno s Nenadom Puhovskim, pokrenula je ZagrebDox, a s kolegicom Olinkom Višticom osnovala je Hulahop.

Neslužbeno, njezine dokumentarne filmove mogli bismo nazvati hrabrost u dokumentarizmu. Zanimljiv uvod u njezin novi film je izjava da "nakon što je u filmu Sve 5 pred kamerom ogolila život prostitutke i pornoglumice Lidije te bila nagrađena za Lidijinu hrabrost, osjeća moralnu odgovornost pred svojim prošlim i budućim protagonistima, na isti način ogoliti i sebe". To je učinila u svom najnovijem radu "Nije ti život pjesma Havaja" u kojemu na intiman način, kroz formu zajedničkih obiteljskih objeda, čini hrabar čin coming outa. Nakon ZagrebDoxa, "Havaji" su nastavili život u kinu Europa uz natprosječnu gledanost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije