Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za filmofile

Besplatna elektronička knjiga "Razumijevanje filma" H. Turkovića

Hrvoje Turković
arhiva
05.10.2012.
u 13:40

Prvi dio knjige čine ogledi o najraznovrsnijim aspektima i mogućim odnosima prema filmu, a drugi dio donosi rasprave o tradicionalno središnjem problemu teorije – pitanjem "prirode filma" npr. pitanjem "čistoće", "specifičnosti" filma...

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" novo besplatno reizdanje: zbirku ogleda iz teorije filma "Razumijevanje filma" poznatog filmskog kritičara i teoretičara, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Vladimira Nazora, Hrvoja Turkovića. Knjigu je u tiskanom obliku 1988. godine objavio Grafički zavod Hrvatske. Trenutačno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" (www.elektronickeknjige.com) dostupno 137 naslova.

Prvi dio knjige "Razumijevanje filma", obuhvaćen naslovom "Filmološke marginalije", čine ogledi o najraznovrsnijim aspektima i mogućim odnosima prema filmu, potaknuti filmovima s kinorepertoara ili potaknuti općim poletom kakva teorijsko-primjenjivačkog pristupa. Njihova su ciljana publika svi oni koje zanima kako funkcionira film – filmofili, nastavnici koji predaju o filmu, učenici i studenti koji uče o filmu i, najzad, profesionalni filmaši, filmski kritičari i teoretičari. Pisani i za one kojima film nije struka, ovi ogledi dovoljno su pristupačni da najraznovrsnije opremljenim čitateljima omoguće praćenje izlaganja.

Drugi dio knjige donosi rasprave o tradicionalno središnjem problemu teorije – pitanjem "prirode filma" (npr. pitanjem "čistoće", "specifičnosti" filma, pitanjima "realističnosti", "stranih elemenata", "stilskih figura") koje obilježava iskustvo modernog teorijskog razmišljanja ne samo s područja filma nego i s područja humanističkih znanosti i suvremenih znanosti uopće. Utoliko su središnji tradicionalni teorijski problemi u odnosu na film u tekstovima ove knjige osvjetljavani iz netradicionalnog kuta, što je otkrivalo problemska polja dotad neistražena, ali je i poticalo na pronalaženja interpretativnih rješenja koja su revidirala i klasične probleme.

Hrvoje Turković diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1972.), magistrirao filmske studije na New York University (1976.), doktorirao filmsko-teorijskom tezom u Zagrebu (1991.). Od 1977. do 2009. profesor je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1998. predsjednik je Hrvatskoga filmskog saveza. Uz više od 700 tekstova u raznim publikacijama, objavio je knjige "Filmska opredjeljenja" (1985.), "Strukturalizam, semiotika, metafilmologija" (1986.), "Razumijevanje filma" (1988.), "Teorija filma" (1994., 2000.), "Umijeće filma" (1996.), "Suvremeni film" (1999.), "Razumijevanje perspektive" (2002.), "Hrvatska kinematografija" (s V. Majcenom, 2003.), "Film: zabava, žanr i stil" (2005.), "Narav televizije" (2008.; nagrada Kiklop za publicistiku) te "Retoričke regulacije" (2009.). Dobitnik je nagrada Vladimira Nazora i Vladimira Vukovića za životno djelo.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije