Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonino Picula

'Trebamo Strateški program i posebnu EU agendu za otoke'

Tonino Picula
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
04.02.2016.
u 14:55

- Možemo raspravljati o različitim definicijama no mislim da za europske otoke nismo učinili dovoljno da ostvarimo obveze iz članka 174. Lisabonskog sporazuma. Svaki je otok jedinstvena prirodna, kulturna i gospodarska cjelina, a u institucijama EU politike prema otocima nikad nisu zaživjele u punom smislu- kazao je zastupnik Picula.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u raspravi o stanju na otocima jutros je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu rekao da se pridružuje pozivima Europskoj komisiji da napravi analizu troškova života na otocima i tome prilagodi financijske potpore i programe.

- Trebamo Strateški program i posebnu EU agendu za otoke da im barem djelomično nadoknadimo sve propušteno i pomognemo da ostvare svoje pune potencijale- rekao je Picula, priopćio je njegov Ured.

Naglasio je, kako dodaju u priopćenju, da se stanovnici otoka nose s puno problema - od podatka da otoci u prosjeku zaostaju za petinom BDP-a za kopnom, preko depopulacije, loše povezanosti i dostupnosti zdravstvene skrbi pa sve do visokih troškova života, pristupa obrazovanju i drugih problema. Navode i da je istaknuo da BDP nije dovoljan kriterij stanja otoka jer ne obuhvaća druge parametre koje  život na otoku čine složenijim i težim. 

- Možemo raspravljati o različitim definicijama no mislim da za europske otoke nismo učinili dovoljno da ostvarimo obveze iz članka 174. Lisabonskog sporazuma. Svaki je otok jedinstvena prirodna, kulturna i gospodarska cjelina, a u institucijama EU politike prema otocima nikad nisu zaživjele u punom smislu- kazao je zastupnik Picula. 

Kao potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zadužen za otoke, Picula pozdravlja prijedlog Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka koja poziva da se provede detaljna studija dodatnih troškova u pogledu sustava prijevoza osoba i robe, opskrbe energijom i pristupa tržištima posebno za mala i srednja poduzeća. Hrvatski europarlamentarac također poziva Komisiju da osim BDP-a uzme u obzir i druge statističke pokazatelje koji odražavaju ekonomski i socijalno osjetljiv položaj koji proizlazi iz trajnih prirodnih poteškoća te podsjeća da je na mnoge otoke u Sredozemlju došao veliki broj migranata s kojim se moraju nositi.  

Rezolucija, kako se objašnjava u priopćenju, naglašava i važnost osiguranja obrazovanja na svim razinama te ističe da otoci imaju teritorijalni potencijal koji se treba iskoristiti kao  prilika za razvoj i otvaranje radnih mjesta.

Ured za informiranje Europskog parlamenta priopćio je kasnije da je EP o rezoluciji glasao. 

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su Europsku komisiju da poduzme konkretne mjere u rješavanu problema s kojima se suočavaju otoci u EU i kako bi se iskoristio njihov potencijal, kaže se u rezoluciji, navodi se, između ostalog, u priopćenju.

>> Picula: TISA je prilika da reguliramo globalizaciju 

>> Hrvatski zastupnici u raspravi o Srbiji upozorili na otvorena pitanja s Hrvatskom

Komentara 3

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
12:53 04.02.2016.

Trebamo Strateški program i posebnu EU agendu za balkansku domoljubnu hendikepiranost koja čak u gladi i neimaštini trza na mahutanje sa zastavom i ne shvača da kada si pokraden, ojaden i na burzi rada nisi onako svoj na svome kao što si bio u onoj strašnoj, totalitarnoj i za nas hrvate neprijateljskoj Jugoslaviji.

Avatar Peterančan
Peterančan
14:11 04.02.2016.

Pa i jednu agendu za Goli otok i sve drugove besplatno udomiti.

Avatar nekakav
nekakav
07:27 08.02.2016.

kao stari sdp-ovac ima uviej ksite prijedloge. kad nešto ne znaš ili ne želiš riješiti, osnuj neku agenciju, povjerenstvo, ili pak u ovom slučaju, ajmo 'agendu' raditi. pa da ko grci počnemo plaćati brodarima milijune kako bi lokalno stanovništvo jeftinono dolazilo na kopno. umjesto da se daju poticaji svim nerazvijenim krajevima i udaljenima. kakva je to točno razlika između problema na visu sa problemima u nekoj lučkoj zabačenoj općini? nikakva. i jednima i drugima treba pomoći. ali ne, mi gledamo samo otoke. da sa državnim sredstvima pomažemo turizmu. o kojeg živi samo i isključivo lokalno stanovništvo. za razliku od siščana, zagrepčana, osječana, koji imaju termoelektrane, da bi cijela zemlja imala struju. eto vam primjera razlika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije