Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU

EU Turskoj daje tri milijarde eura! Milanović stava da ne može preuzeti financijske obveze

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.11.2015.
u 23:00

Njemačka kancelarka Angela Merkel po završetku summita potvrdila je da nije bilo razgovora o tome koliko će koja zemlja dati novca da bi se došlo do ukupne svote od 3 milijarde eura za zadržavanje izbjeglica u Turskoj

Turska će zaustaviti nekontrolirani priljev izbjeglica u EU, a EU će joj zauzvrat platiti najmanje 3 milijarde eura, odmah odmrznuti pregovore o članstvu i do listopada 2016. ukinuti vizni režim za Turke koji putuju u EU, proizlazi iz deklaracije summita 28 premijera i predsjednika država članica EU s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Iako je Europska komisija liderima 28 država EU predstavila prijedlog prema kojemu bi unutar ukupnog iznosa od 3 milijarde eura Hrvatska trebala iz svog proračuna platiti Turskoj 7,38 milijuna eura, Zoran Milanović došao je na summit sa stavom da ne može preuzeti nikakvu financijsku obvezu uime Hrvatske jer mu kao tehničkom premijeru to ne dopušta Zakon o postupku primopredaje vlasti.

- Svi ćemo nešto dati, ali ne mogu reći točno koliko - potvrdio je Milanović na ulasku na summit da će se ipak pojaviti nekakva financijska obveza Hrvatske prema Turskoj. - Ali u ovom trenutku, s obzirom da je ovo tehnička vlada, moram vidjeti koliko uopće o tome mogu govoriti - dodao je Milanović.

Milanović razgovarao s Cerarom

Na marginama summita Milanović je razgovarao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o prosvjednim notama koje Hrvatska šalje Sloveniji zbog izgradnje granične ograde na dijelu hrvatskog teritorija.

- Pokušavaju nešto ušićariti - rekao je Milanović odgovarajući na pitanje kako komentira to što se Slovenija oglušuje na hrvatske prosvjedne note. Dodao je kako će ograda biti uklonjena, ali na pitanje kada uzvratio je: polako.

Njemačka kancelarka Angela Merkel po završetku summita potvrdila je da nije bilo razgovora o tome koliko će koja zemlja dati novca da bi se došlo do ukupne svote od 3 milijarde eura za zadržavanje izbjeglica u Turskoj.

- Jasno je da treba biti dodatnih doprinosa, ali danas nismo razgovarali o tim detaljima - rekla je Merkel.

Jedan upućeni izvor rekao nam je uoči početka sastanka da EU ne želi na summitu na kojem sjedi i Turska otvarati unutarnje probleme oko financiranja. - Nema smisla da pred Turskom Njemačka pritišće, primjerice, Poljsku i nagovara “plati, plati” - kaže taj izvor.

No, Njemačka nastavlja pritiskati druge, manje voljne države članice EU da prihvate ideju uvođenja stalnih kvota za preseljenje izbjeglica po čitavoj Uniji. Dosad su usvojene odluke o kvotama za 160.000 izbjeglica, no sada se javlja ideja da EU pomogne Turskoj i tako što bi, po sustavu kvota, preselila čak oko 400.000 sirijskih izbjeglica iz Turske po raznim zemljama Unije. Njemačka je uoči početka summita organizirala poseban sastanak s još 7 zemalja (Austrija, Belgija, Finska, Grčka, Luksemburg, Nizozemska, Švedska) koje su voljne sudjelovati u tome.

Nekoliko različitih izvora iz EU reklo nam je kako postoji bojazan da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskorištava slabost EU te kako mu EU previše popušta i olako obećava milijarde eura, a da nije sigurno da će Turska ispuniti obećano i zaustaviti priljev izbjeglica. Osim novca, EU obećaje Turskoj da će do kraja godine otvoriti nekoliko poglavlja u pregovorima o članstvu koji su s Turskom otvoreni kad i s Hrvatskom, 2005., ali su od tada do danas bili uglavnom zamrznuti.

- Što se mene tiče, EU nije dala Turskoj nikakve ustupke. Ali ima i onih koji smatraju da jest - rekao je Zoran Milanović po završetku summita.

Ništa bez kontrole granica

EU zauzvrat od Turske traži ne samo da zaustavi priljev izbjeglica i migranata u Grčku i EU, nego i da se obveže na readmisiju, tj. vraćanje onih migranata koji ne dobiju azil u EU nego se vraćaju odakle su došli. Turska dosad nije prihvaćala readmisiju državljana trećih zemalja.

- Ne budimo naivni. Turska nije jedini ključ za rješavanje migrantske krize - rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. - Najvažniji ključ je u našoj odgovornosti i dužnosti da zaštitimo naše vanjske granice. Ne možemo “outsourceati” tu obvezu ni prema jednoj trećoj zemlji. Ponavljam: bez kontrole naših vanjskih granica, Schengen će otići u povijest - dodao je Tusk.

>>Merkel: Ako ne želite primati izbjeglice, sami ćete Turskoj platiti tri milijarde eura

>>Merkel: Protiv Islamske države je potrebno boriti se vojnim sredstvima

Komentara 42

MA
mark13
23:35 29.11.2015.

"do listopada 2016. ukinuti vizni režim za Turke koji putuju u EU" Sada će svi tamošnji imigranti zatražiti azil ili državljanstvo u turskoj i opet putuju do mile volje po europi, ali potpuno legalno i tako samo sjelo turskoj 33 milijarde na račun za ništa.

TO
tomislav29
23:16 29.11.2015.

To su one tri milijarde eura koje su migranti dobili za dolazak u Europu od razno raznih soroša, a sada sponzori dobivaju lovu nazad sa kamatama hahaha moram se smijati kako nekolicina guzi većinu..to se može usporediti sa nekom prostitutkom, ona ti pruži uslugu..dobro te obradi i na kraju ti ona plati. Po tome Europa je u isto vrijeme prostitutka i mušterija.

BA
Barts
23:42 29.11.2015.

Baba Merkel igra kako Amerikanac svira .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije