Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ograničavanje dolazaka državljana iz EU

Stranci iz EU neće u Njemačkoj imati pristup socijalnim povlasticama

Berlin
Foto: Paul Zinken/DPA/PIXSELL
1/2
28.04.2016.
u 10:55

Pravo na socijalna primanja stranci, državljani neke od članice Europske unije, imat će tek nakon pet godina boravka u Njemačkoj kada se utvrdi da je Njemačka postala trajno mjesto prebivanja, a do tada se moraju sami skrbiti za sebe.

Njemačka priprema zakon koji bi državljanima Europske unije znatno otežao pristup socijalnoj pomoći i pomoći za nezaposlene u Njemačkoj, javljaju u četvrtak tamošnji mediji.

"Državljanima Europske unije će načelno u prvim godinama boravka u Njemačkoj biti onemogućen pristup socijalnim povlasticama poput socijalne pomoći i pomoći za nezaposlene”, javljaju dnevnici medijske kuće Funke pozivajući se na nacrt zakona ministarstva rada i socijalne skrbi.

Pravo na socijalna primanja stranci, državljani neke od članice Europske unije, imat će tek nakon pet godina boravka u Njemačkoj, kada se utvrdi da je Njemačka postala trajno mjesto prebivanja, a do tada se moraju sami skrbiti za sebe.

Ovo pravilo je već odavno na snazi za strance koji nisi državljani neke od zemalja članica Europske unije.

Njemačka vlada planiranim mjerama želi maksimalno ograničiti dolazak državljana iz drugih zemalja članica Europske unije koji žele profitirati od, u usporedbi s ostalim zemljama EU, relativno izdašnih socijalnih povlastica u Njemačkoj.

Ministrica rada i socijalne skrbi Andrea Nahles (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) još je krajem 2015. najavila zakonsku regulaciju koja bi spriječila tzv. socijalni turizam.

Jedan socijalni sud u Njemačkoj je prošle godine donio odluku po kojoj državljani EU koji u Njemačkoj traže zaposlenje,  imaju pravo na socijalnu pomoć nakon šest mjeseci boravka.

Gradovi i općine, koje nose najveći teret socijalnih davanja, nakon toga su izrazili bojazan da bi ova odluka mogla utjecati na dolazak većeg broja građana iz siromašnijih članica Europske unije.

>> Štrajk aerodromskog osoblja, mnogi letovi Lufthanse otkazani

>> Svakom drugom stanovniku Njemačke prijeti siromaštvo u mirovini

Komentara 5

CU
cungalunga
11:29 28.04.2016.

Hahahaha znači džabe su dolazili ako nema socijale???

DU
Deleted user
08:56 29.04.2016.

Bravo! Zašto bi njemački narod morao plaćati drugim narodima socijalnu pomoć. Takav zakon bi trebao biti prihvaćen u svim zemljama EU-a!

Avatar nekakav
nekakav
13:14 29.04.2016.

njemački narod (tko je to uopće u današnjoj njemačkoj?!) bi trebao plaćati svim koji k njima dolaze. ipak su nijemci najveći kapitalisti u europi, i izrabljuju koga stignu. bio on etnički nijemac ili tamo neki turak, poljak, hrvat. cijeli njemački,ki, a i zapadni, sustav socijale je krivo postavljen. idealan za neradnike. u americi ima daleko više sirotinje, al nikom na pamet ne pada izdvajati za njih, kao u europi, koja je pokleknula već radi tih 'prava'. pa što sad bi ti trebala država davati novac samo zato jer si se u njoj rodio i ne radiš?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije