Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO ĆE REAGIRATI EU

Rumen Radev pobjeđuje na predsjedničkim izborima, Bugarska se približava Rusiji?

Bugarska
Foto: Reuters/PIXSELLL
1/2
13.11.2016.
u 21:04

Po anketama Radev je dobio između 58,1 i 58,5 posto glasova, dok je njegova protivnica Cecka Cačeva, dobila između 35,3 i 35,7 posto

Kandidat oporbenih bugarskih socijalista Rumen Radev pobjednik je drugog kruga predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Bugarskoj, pokazale su izlazne ankete.

Po njima, Radev je dobio između 58,1 i 58,5 posto glasova, dok je njegova protivnica Cecka Cačeva, kandidatkinja vladajuće stranke GERB dobila između 35,3 i 35,7 posto, pokazuju ankete.

General Radev (53), bivši zapovjednik zračnih snaga sklon ukidanju europskih sankcija Moskvi, pobijedio je s 25,7 posto glasova u prvome krugu prema 22 posto koliko je dobila predsjednica parlamenta Cecka Cačeva, koju podržava konzervativni premijer Bojko Borisov.

Pobjeda Radeva mogla bi približiti Bugarsku Rusiji i time izazvati nezadovoljstvo Europske unije i NATO-a, smatraju analitičari. Radev te strahove odbacuje i ističe da je on "general NATO-a formiran u Sjedinjenim Državama" i da Bugarska nema alternative do pripadnosti EU-u i NATO-u.

Premijer Borisov najavljivao je da će podnijeti ostavku već nakon prvog izbornog kruga ako Cačeva ne pobijedi, no predomislio se i najavio da će to učiniti ako ona u konačnici izgubi.

Slom Borisove manjinske vlade vjerojatno će rezultirati mjesecima političke nestabilnosti, a mogući su i prijevremeni izbori na proljeće.

- Prvog radnog dana parlamenta predložit ćemo ostavku vlade - rekao je Borisov za Reuters.

>> Europska unija uvodi nove sankcije Rusiji zbog aneksije Krima

Komentara 8

DU
Deleted user
20:38 13.11.2016.

Mislim da se običnom narodu opasno zamjerila i EU i NATO a za to je najviše kriva prljava propaganda u medijima u svrhu ispiranja mozgova... ko da su ljudi slaboumni pa će im eto ovi iz EU objasnit kako se treba ponašat jer oni najbolje znaju što je najbolje za svakog od nas. Npr. primite milijun migranata to je super, treba podržati tzv dobre teroriste u Siriji, super je razoriti sve države Sjeverne Afrike naučimo ih što je demokracija itd itd

NE
neznamja
20:29 13.11.2016.

Kada ce se covjecanstvo opametiti?

AN
anticenzura
19:46 13.11.2016.

Sta ovi iz Europske unije zapovjedaju ljudima s kime ce poslovati i biti prijatelji? Onda se cude da svi bjeze od njih. Boze sacuvaj, pa to je tesko ropstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije