Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avramopoulos:

Problemi na granicama zbog nove uredbe uskoro će nestati

Gužve na prometnicama, Hrvati odlaze na skijanje
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
13.04.2017.
u 07:06

Europski povjerenik za unutarnje poslove dao je naslutiti da ključ rješenja vidi u sposobnosti Hrvatske i Slovenije da se dogovore

– Siguran sam da će ovi problemi, koje smo vidjeli u prvoj fazi provedbe nove uredbe o kontrolama na granicama, uskoro nestati i da će pogranični promet ponovo ići glatko – rekao je europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos jučer u Bruxellesu, odgovarajući na pitanje Večernjeg lista o novoj europskoj uredbi koja je prošli vikend stvorila velike gužve na praktički svim hrvatskim granicama.

Avramopoulos nije ulazio u detalje o tome kako bi točno gužve mogle nestati ako se i dalje provodi uredba koja nalaže sustavnu provjeru putne isprave svakog građanina EU, što do prošlog petka ne samo da nije bila obveza nego je prijašnjom uredbom EU bilo izrijekom zabranjeno sustavno provjeravati građane EU na granicama Unije (zbog čega su i postojale “brze” trake za građane EU).

Samo je dao naslutiti da ključ rješenja vidi u – sposobnosti Hrvatske i Slovenije da razgovaraju i dogovore se oko ovog pitanja. – Dobro je da Komisija intervenira, ali mislim da je još bolje da susjedne zemlje međusobno razgovaraju. Dijalog uvijek vodi pozitivnom ishodu. Mi smo postavili okvir, a na zemljama članicama je da ga provode – dodao je Avramopoulos.

Na inicijativu europskog povjerenika, jučer je o primjeni nove uredbe raspravljala i radna grupa Vijeća EU za granice, u kojoj sjede predstavnici svih 28 zemalja članica. Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic izjavio je da kako će Slovenija imati razumijevanja.

- Svim dobronamjernim putnicima želimo omogućiti da u što bržem vremenu prijeđu državnu granicu, ali će se u vrijeme izvan vršnih opterećenja, kad promet na prijelazima bude mali, i dalje obavljati sistematske kontrole svih putnika prilikom ulaska i izlaska - rekao je Šefic.

Nova uredba dopušta državama da, u slučaju velikih gužvi, privremeno odustanu od sustavnih kontrola i vrate se na ciljane kontrole građana EU. Ali to je moguće tek nakon što se napiše procjena rizika, koja bi pokazala da sigurnost neće biti ugrožena takvim privremenim odustajanjem od sustavnih kontrola.

>> Prijete li nam opet gužve? Evo što Slovenci poručuju oko strožih kontrola

Komentara 10

AA
aabbcc
11:44 16.04.2017.

Sada farbamo jaja a poslije Uskrsa rijesiti ce se problemi i guzve ce nestati.

DU
Deleted user
21:27 20.04.2017.

Njemačka politika "Europe više brzina", u kojoj postoje jednake i jednakije ćlanice a kojoj se valjda jedino Slovenci toliko dive, uskoro će svesti EU na Njemačku. Promašeno.

Avatar nekakav
nekakav
12:16 13.04.2017.

hrvatska nije u schengenu. i tu se stavlja točka. mi možemo svašta htjeti, al slovenci jesu u tom režimu, i oni su prva brana, a tko njih poznaje, jasno mu je da tu neće biti popuštanja. mi budemo plakali radiadi toga što 'nam slovenci muče turiste, iz zavisti najviše', ali realno stvari su takve kakve jesu, i nikakve tople riječi to neće promijeniti. mada, mi smo u nato-u (za koji nikad kao narod nismo dali suglasnost, na npr. referendumu...), pa ajmo da nato riješi te probleme radi čega sad mi imamo problem na granicama. aha, ne može, pa nato je uzrok tih nemira i problema na bliskom istoku. nato, a i eu, su kumovi ovog zla, goreg od svjetskih ratova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije