Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak u EU

Online kupnja povoljnija nakon ukidanja carina

surfanje,kompjuter,računalo,internet
Marko Prpić/Vecernji list
28.06.2013.
u 19:40

Kupnja u online trgovinama nudi uštede jer trgovci nemaju trgovinu na prestižnim lokacijama i imaju manje marže

U ponedjeljak, 1. srpnja, u Hrvatskoj se otvara golema, praktički sveprisutna europska trgovina proizvodima od kojih se neki ne mogu kupiti ni u jednoj drugoj trgovini u Hrvatskoj. Gdje se to otvara? U svakoj kući spojenoj na internet i svakom poštanskom sandučiću. Kupovanje putem mrežnih stranica i dostavljanje robe kupljene u Europskoj uniji na kućnu adresu u Hrvatskoj postat će još češće i popularnije nakon što se ulaskom Hrvatske u EU ukinu carine, među ostalim, i u poštanskom prometu sa zemljama EU. I dosad su mnogi Hrvati pratili svjetski trend online shoppingiranja. Takvi ljudi sada željno broje posljednje dane do 1. srpnja.

Bez komplikacija na pošti

– Znam da puno ljudi, uključujući i mene, čeka taj 1. srpnja kako bi konačno mogli puno jeftinije i bez carinskih komplikacija na pošti naručivati omiljenu robu iz Europe. Dosad su se carinile sve pošiljke vrednije od 160 kuna koje su dolazile izvana. No praksa je bila različita ovisno valjda o tome tko je carinik na pošti kojemu dođe vaša pošiljka. Ja sam uvijek pri online kupnji računala da mi se cijena uvećava za 30 do 40 posto jer toliko ispadne kad zaračunaju PDV, carinu i poštanske naknade – kaže Ana, djevojka iz Zagreba, koja je čest kupac u stranim internetskim trgovinama.

Uštede i do 200 eura

Kupnja u online trgovinama može značiti velike uštede jer trgovci koji nemaju trgovinu na prestižnim lokacijama imaju i manje marže.

Tako, primjerice, građanin EU iz Belgije može uštedjeti 200 eura kupujući dioptrijske naočale poznatog brenda u online trgovini u Velikoj Britaniji, koja ima iste originalne brendove, istu kvalitetu proizvoda, no puno niže cijene jer ne plaća najam poslovnog prostora u Londonu, već posluje iz optičke radionice i skladišta u engleskoj provinciji. Ulaskom Hrvatske u EU otvaraju se nove, povoljnije mogućnosti za hrvatske kupce, ali i nove mogućnosti za poduzetnike.

>> Online-kupnja: Pazite da se iznos zbog poštarine ne udvostruči

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije