Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste online-kupnja

Online-kupnja: Pazite da se iznos zbog poštarine ne udvostruči

'Young couple doing shopping in internet with credit card at home'
Arhivska fotografija
05.11.2012.
u 13:32

Carinjenje, PDV i poštarina mogu znatno povisiti cijenu naručenog

Popularnost šopinga preko interneta kod Hrvata svakim je danom sve veća, a u online-kupnji prednjače žene, pokazalo je novo istraživanje portala BizDil.hr. Udobnost kupnje iz naslonjača, ušteda vremena, brzina i praktičnost dobre su strane ovakve kupnje.

No, svi oni koji žele kupovati iz naslonjača, putem interneta, sa stranih web-dućana, moraju dobro proučiti zakone i pravilnike kako ih ne bi iznenadili računi za carinu i PDV.

Oprezno s plaćanjem

Naime, puno stranih brendova ima vlastite web-dućane u kojima su cijene, posebice tijekom sniženja, mnogo niže nego u hrvatskim trgovinama. Međutim, iznos naručene robe lako se može udvostručiti ili čak utrostručiti. Naručujete li robu iz, primjerice, Amerike, većina web-dućana naplatit će vam "shipping" – odnosno poštarinu.

Kad paket stigne u Hrvatsku, čeka vas još carinjenje i PDV ako je vrijednost robe veća od 160 kuna.

Informirajte se prije

Prije su se tolerirale pošiljke koje su bile naznačene kao dar, međutim to pravilo više ne vrijedi. Sada se, naime, sva roba pregledava. Dovitljiviji su otvorili poštanske sandučiće u Sloveniji (otvaranje stoji četiri eura) jer roba vrijednosti do tisuću kuna ne podliježe carinjenu prenosite li je fizički preko granice.

Sarah Curran, osnivačica portala My-wardrobe.com, ima i nekoliko savjeta za internetsku kupnju; informirajte se kada dolaze nove zalihe, obično to bude ponedjeljkom ili utorkom. Na taj ćete način uvijek pronaći artikl u svojoj veličini.

Pažljivo uzmite svoje mjere prije kupnje odjeće preko interneta. Predbilježite se i za newsletter na omiljenim stranicama. Tako ćete biti informirani o novostima.

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:19 05.11.2012.

Nema do Kineza! Robu u Hrvatsku dostavljaju potpuno besplatno, bez problema napišu željenu vrijednost robe, a ona, samo u iznimnim slučajevima, dolazi oštećena. Jedini je problem, ako nastupi takav slučaj, što Hrvatska pošta za obični paketić težak do 1 kgkg naplaćuje 180 kuna!? No katkada vrijedi riskirati...

OB
-obrisani-
15:06 05.11.2012.

Nisam bio dovoljno jasan. Dakle, HP za slanje paketića do 1 kg u Kinu naplaćuje 180 kn!

LI
liliZG
16:27 05.11.2012.

Pošiljke na dar već odavno carine, moj prijatelj čiji su brat i sestra u Londonu, poslali su klincu raznu robicu na poklon, i nisu skinuli cijene, i kad je došlo to tu na carinu, znam da je frend trebao platitii neku nebuloznu sumu za paket koji je bio zapravo dar za rođenje klinca,....kak je to završilo se ne sjećam ali, pošiljke na dar u zadnjih 5 godina su sigurno carnjenje, osim ako možda nisi tamo nekog poznao, u što ne ulazim..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije