Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BERLIN NE POPUŠTA MOSKVI

Njemačka ne povlači 400 svojih vojnika s Baltika: Bit će tamo koliko god bude trebalo!

Njemačka vojska
Foto: Reuters
1/4
02.03.2017.
u 17:20

NATO širi svoju prisutnost u regiji u dosad neviđenim razinama od Hladnog rata, potaknut ruskom aneksijom Krima i navodima da Rusija podržava separatistički sukob u istočnoj Ukrajini, koje Moskva odbacuje

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u četvrtak je kritizirao jačanje ruske vojne prisutnosti na granicama s balitčkim državama, nazvavši ga iracionalnim, te je dodao da će Njemačka držati svoju vojsku u regiji koliko god to bude potrebno.

Gabriel je posjetio oko 400 njemačkih vojnika koji su stacionirani u vojnoj bazi Rukla u Litvi kao dio bojne od tisuću vojnika koje predvodi Njemačka kojima će se ove godine pridružiti snage u Poljskoj koje predvodi SAD, snage u Estoniji koje predvodi Britanija i snage pod vodstvom Kanade u Latviji.

NATO širi svoju prisutnost u regiji u dosad neviđenim razinama od Hladnog rata, potaknut ruskom aneksijom Krima i navodima da Rusija podržava separatistički sukob u istočnoj Ukrajini, koje Moskva odbacuje. Prisutnost snaga NATO-a bit će dodatno ojačana nizom vojnih vježbi koje će se održati ovog ljeta, no i dalje će biti manja od ruske.

"Vojni potencijal kojeg je Rusija dovela tu na granicu je po meni potpuno iracionalna jer iz ovih država nema prijetnji", rekao je Gabriel novinarima. Naglasio je da će njemačke snage biti u litavskoj bazi "koliko god je to potrebno".

Rusija je objavila da je primjetila da su njemački vojnici došli u blizinu njezine granice po prvi put od Drugog svjetskog rata, te da dolazak snaga NATO-a i vojne opreme u baltičke zemlje smatra prijetnjom. Moskva svoje vojno pojačanje na granici opisuje kao defanzivno, kao izravan odgovor NATO-u ili kao dio programa kojim želi modernizirati svoje oružane snage.

Solidna zaštita

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, koja je posjetila litavsku bazu prošlog mjeseca kad su u nju stigle njemačke snage, istaknula je novinarima u estonskoj zračnoj bazi Amari da je njemačka predana održavanju sigurnosti regije.

Foto: REUTERS

Foto: Reuters

Njemačke zračne snage su zbog osiguravanja zračne obrane stacionirane u Estoniji od 2005., no njihova je prisutnost pojačana 2014. zbog nadgledanja zračnih operacija. "Estonija i naši prijatelji iz Litve, Latvije i Poljske mogu se pouzdat u nas", istaknula je njemačka ministrica. "Mi Nijemci znamo kako je to biti na istočnoj granici i imati zaštitu saveza", dodala je.

I von der Leyen i Gabriel su izrazili zabrinutost oko sve češćih ruskih kampanja širenja neistinitih informacija nakon što je u javnost izašao lažni izvještaj o njemačkim vojnicima koji su silovali jednu Litavku. NATO je objavio da je izvor tih dezinformacija bila Rusija.

"Nitko ne očekuje da će se ovdje dogoditi stvarni vojni sukob, no ono što se događa, i o čemu se izvjestilo u Litvi, Latviji i Estoniji, su pokušaji masovnih dezinformacija i utjecanja" poput onih na američkim predsjedničkim izborima.

"Zbog toga je toliko važno da istražimo te slučajeve, stavimo ih na stol i učinimo javnim kako bi mogli prepoznati obrasce", zaključila je. Rusija je kategorički odbacila da je pokušala utjecati na američke izbore, te da će to pokušati i na ovogodišnjim izborima u nekoliko europskih država.

>> Hrvatska i u siječnju s najvećim padom stope nezaposlenosti u EU na godišnjoj razini

Komentara 11

Avatar navijač
navijač
18:25 06.03.2017.

NATO- je poslao svoje snage na granicu tek nakon što je Rusija dovela svoje, a kako se kaže u članku, sigurno Rusiji ne prijeti opasnost od Baltičkih država. Poznavajući Ruse, nije težko pogoditi šta smijeraju a da ih se netreba bojati nedavno su pokazali i Turci. Čini mi se da Rusi plaše ježa golom guz.....

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
08:00 07.03.2017.

Samo vi cackajte...

DU
Deleted user
13:07 07.03.2017.

Tako je samo vi rasporedite sve vase vojnike po tudjim drzavama, pa kad zarati kod vas nemate doma nitkog da vam brani gradjane,pametni ste do daske a i mi cuvamo Hrvatsku u Afganistanu.Zar se granice cuvaju u stranim drzavama, jeli to obrana ili sto..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije