Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dobro došla'

Madrid velikom kravatom pozdravio Hrvatsku u EU

Crvena kravata u Madridu (1)
Foto: Iz Madrida Miho Dobrasin
1/9
02.07.2013.
u 09:44

Kravatu dugu 10 metara sa zanimanjem promatraju prolaznici, od kojih mnogi do sada nisu znali da taj odjevni ukras potječe od Hrvata.

Jedna od najpoznatijih građevina u Madridu, Palača Cibeles u kojoj se nalazi gradska vijećnica, osvanula je u svečanoj crvenoj kravati, čime je Španjolska izrazila dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju. Kravatu dugu 10 metara sa zanimanjem promatraju prolaznici, od kojih mnogi do sada nisu znali da taj odjevni ukras potječe od Hrvata.

“Što kažete? Nisam imala pojma! Ovo s kravatom je super”, govori studentica Nieves (24) koja je stala u prolazu fotografirati neuobičajen prizor. I drugim prolaznicima nije jasno što se događa. “Hrvatska je ušla u EU...To mi je prvi glas... Iskrene čestitke!”, kaže María (46) tajnica jednog odvjetničkog ureda, koja je u pauzi prošetala pored palače. Ubrzo uviđa sličnost španjolskih riječi croata (Hrvat) i corbata (kravata). „To mi stvarno nikad ne bi palo napamet”, priznaje.

Hrvatski veleposlanik Neven Pelicarić, čiju ideju su podržali dužnosnici Madrida, vjeruje da će kravata doprinijeti zbližavanju dviju zemalja. “Osjećamo se dobrodošli svugdje, no posebno u Španjolskoj. Kravata će ojačati komunikaciju”, kaže u palači izgrađenoj 1917. u kojoj je održana prigodna svečanost. 

Odnosi Hrvatske i Španjolske sežu daleko u prošlost u vrijeme bogate Dubrovačke Republike koja je u 15. stoljeću otvorila svoj prvi konzulat na španjolskom tlu. Kraljevstvo Aragόn, čijim je ujedinjenjem s Kraljevinom Castillom 1496. nastala Španjolska, iz Dubrovnika je dobivalo informacije o nepoznatom Osmanskom carstvu. Našavši se prikliještenom između velikih sila, Dubrovačka Republika je trgovala i opstajala zahvaljujući diplomatskim vještinama. “Mi smo mediteranske zemlje s bogatom zajedničkom prošlošću. Stoga nas veseli ulazak Hrvatske s kojom će mediteranski krug unutar EU ojačati”, kaže Iñigo Méndez deVigo, španjolski državni tajnik za pitanja EU pri ministarstvu vanjskih poslova.

Dobra međunarodna suradnja

Lani je Hrvatska iz Španjolske uvezla proizvode u vrijednosti 234,3 milijuna eura, a izvezla u iznosu 40,8 milijuna.

– EU nije samo tržište, to je također mjesto susreta, zbližavanja i zajedničkog rada – napominje. Pa ipak, ekonomska stvarnost diktira politiku. Hrvatski radnici dvije se godine neće moći zapošljavati u Španjolskoj bez radne dozvole, čime se Madrid pridružio nizu zemalja koje će ograničiti zapošljavanje, premda je jedan od postulata Unije slobodan protok rada, robe i kapitala. “Iskoristili smo mogućnost koja nam je na raspolaganju”, rekao je Večernjem listu Méndez de Vigo. U službenom odgovoru Španjolska je navela da nema ništa protiv radnika iz Hrvatske, no da se suočava s teškom situacijom na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti iznosi 27 posto, a mladih 57 posto.

Madrid je još prije uveo restrikcije Rumunjima, koji su ulaskom u EU 2007. preplavili Španjolsku. Jedan hrvatski diplomat kaže: „Vjerujem da će Hrvati, unatoč ograničenju, brzo i jednostavno dobivati radne dozvole“. Još uvijek nije poznato hoće li Hrvatska uvesti istu mjeru Madridu. “Moguće. Bilo je govora o tome”, kaže diplomat.

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosi 20 posto, a među mladima je uz Grčku i Španjolsku najviša u EU. “No postoji veliki prostor suradnje, od pitanja Mediterana do kulture”, ističe Méndez de Vigo. Španjolsku je na obilježavanju u Zagrebu predstavljala zamjenica premijera, Soraya Sáenz de Santamaria. I dok se visoka politika bavi temama EU, brojni građani Španjolske znaju malo o Uniji. “Tko je nova članica EU-a? Hm...Brazil?”, govori u prolazu jedan poduzetnik u odijelu i aktovci u ruci, očito još uvijek zaokupljen nogometnim porazom Španjolske od Brazila.

"Hrvatska je lijepa zemlja"

Učenica Marta (16) koja je došla na izlet u Madrid, priznaje: „Nemam pojma tko je ušao u EU...Ne znam ni koliko Unija ima članica“. Španjolska je 1986. ušla u EU pa mnogi mladi poput Marte, rođeni u toj europskoj zajednici, niti ne razmišljaju o njoj. Novinarka državne televizije RTVE, koja je došla popratiti postavljanje kravate, kaže: “Građani sada povezuju EU s Njemačkom i mjerama štednje, no osim toga EU ih i ne zanima”. “Hrvatsku, pak, poznaju kao lijepu zemlju, posebno oni koji su bili ondje, a poznata im je i zbog sporta”. Mediji u Španjolskoj do ulaska Hrvatske nisu spominjali proširenje.

“Do danas nisam znao da Hrvatska postaje članicom, iskreno, nisam to nigdje vidio u novinama”, govori Daniel (25) zaposlenik banke u centru Madrida. Obližnji trg Cibeles, nasred kojeg se nalazi spomenik rimskoj božici plodnosti, mjesto je gdje navijači proslavljaju pobjede Real Madrida i španjolske nogometne reprezentacije. Na kultnom mjestu, gdje se svakodnevno fotografira tisuće turista, raste interes za crvenom kravatom. “Hm... što bi ona mogla predstavljati? Pitat ću nekoga...”, komentira ispred palače mlađa Nizozemka. Za to se vrijeme unutra, osim dobrodošlice Hrvatskoj, odvija se i srdačno opraštanje.

Veleposlaniku Nevenu Pelicariću idući mjesec istječe mandat u Madridu. “Ja, nažalost, odlazim, no zauvijek ću biti građanin Madrida. Španjolska nam je puno pomogla na putu u EU i na tome smo joj zahvalni”, ističe. Državni tajnik Méndez de Vigo odgovara: „Hvala vama, veliki veleposlaniče. Dobro došla Hrvatska!”.

>>EU parlament zaželio nam dobrodošlicu pogrešnim grbom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije