Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon Unije

Komisija natjerala Hrvatsku i još 5 zemalja da tableta 'za dan poslije' ide bez recepta

Tablete
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
19.01.2015.
u 08:02

Ono što odluče 
u Bruxellesu 
utječe na 
vaš život – 
građani EU

Europska komisija donijela je 7. siječnja odluku koja prvi put omogućuje da se “pilule za dan poslije”, hitni kontraceptiv pod nazivom “ellaOne”, mogu kupiti u ljekarnama i bez recepta. Dosad je za te tablete u Hrvatskoj i još 5 država bilo potrebno imati recept, no odluka EK je pravno obvezujuća.

Opravdanje EK nalazi u stručnom mišljenju da tableta djeluje najbolje ako se uzme unutar 24 sata nakon oplođivanja. Crkva u Poljskoj već se pobunila protiv te odluke koja “potiče” na “smrtni grijeh”, no poljska vlada tvrdi da mora poštovati direktivu EU. Mađarska je našla načina da izbjegne taj propis EU.

>> EK se bori protiv uvođenja vinjeta u Njemačkoj jer bi diskriminirale strance

>> Kućni aparati za kavu moraju imati funkciju kojom se automatski gase i štede energiju

Komentara 54

BA
Bart812
08:18 19.01.2015.

To se zove kultura smrti. Bilo bi dobro da je novinar napisao kako je Mađarska našla način da zaobiđe taj propis.

DJ
djurex
08:13 19.01.2015.

To je to..iduce odluke eu birokrata ce biti da moramo privatizirati vodu i ostale prirodne resurse jer nam nisu konkurentni ako nisu privatno vlasnistvo i nepita te niko nista jer si sam predao svu vlast u ruke eu birokrata..koji su naravno sluge korporacija

RA
rament123456
08:16 19.01.2015.

Pa glasali smo za eu, sta bi sad htjeli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije