Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS

'Krizu izbjeglica u EU izazvala Angela Merkel'

German Chancellor Angela Merkel arrives for the weekly cabinet meeting at the chancellery in Berlin, Germany, September 23, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke
Foto: Reuters/PIXSELL
29.09.2015.
u 18:10

Zaključak uglednog ekonomista sličan je zaključku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Pet istodobnih kriza dovelo je Europu u stanje kaosa koji neće tako brzo proći i u kojem je sve moguće, tvrdi Wolfgang Münchau, ugledni ekonomski analitičar iz Njemačke i autor redovitih kolumni u londonskom listu Financial Times.

Pet kriza

Tih je pet kriza: masovni zbjeg izbjeglica iz Sirije prema EU, dužnička kriza na periferiji eurozone, globalno ekonomsko usporavanje, ruska aneksija Krima i njezine posljedice te kršenja zakona koja su se događala u Volkswagenu.

"Omiljena je metafora teorije kaosa ona o leptiru čije mahanje krila izazove tornado u drugom dijelu svijeta. Bezazleni okidač krize u Europi bila je principijelna odluka Angele Merkel da otvori Njemačku za izbjeglice iz Sirije. Većina Nijemaca pozdravila je njezinu odluku sa zanosom, ali ona nije politički i logistički pripremila svoju zemlju, kao ni ostatak Europe, za ono što je uslijedilo", piše Münchau za jučerašnje izdanje FT-a. Kao potporu tom zaključku, koji je zapravo sličan zaključku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iznesenom prošli tjedan u intervjuu za Novu TV, Münchau citira predsjednika bavarske stranke CSU Horsta Seehofera koji tvrdi da će Njemačka još dugo plaćati posljedice takve kancelarkine politike.

No Münchau upozorava da će izbjeglička kriza, zajedno s globalnim usporavanjem gospodarskog rasta, dovesti do promjene njemačkog fiskalnog suficita u mali deficit. A izostanak globalnog gospodarskog rasta odrazit će se na eurozonu koja svoj rast temelji na izvozu, pa u slučaju da ne bude toliko velikog izvoza neće biti ni toliko velikog rasta. Izvozu u ostatak svijeta ne pomaže ni skandal u Volkswagenu. On dodatno sužava manevarski prostor koji Njemačka ima u svojoj fiskalnoj politici, smatra Münchau, a kazne koje će možda morati platiti Volkswagen mogle bi "vrlo lako doseći hipotetske gubitke koje bi Njemačka imala u slučaju grexita" (izlaska Grčke iz euro zone).

Umjesto Grčke – izbjeglice

Umjesto na spašavanje Grčke, Nijemci su odlučili potrošiti svoj fiskalni suficit na izbjeglice, smatra Münchau, a njemački porezni obveznici možda će, povrh toga, podnijeti i teret kršenja zakona otkrivenih u aferi oko VW-a. Kriza oko Grčke, smatra FT-ov kolumnist, uskoro će ponovno buknuti jer će vlada premijera Alexisa Tsiprasa pokazati ili da ne ispunjava reforme ili da ispunjava, ali da zauzvrat traži otpis dijela grčkog duga, na što Njemačka ne želi pristati.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> 'Angela Merkel radi nešto dobro i korisno, a predsjednica ju je izvrijeđala'

Komentara 121

DU
Deleted user
18:36 29.09.2015.

Mogli su ih dovoziti izravno, zrakoplovima charter prijevoznika, s turskih aerodroma i poštedjeti nas svih tih muka s njima i svađa sa svim susjedima oko kvota i graničnog režima. Kad ih već toliko žele, a i oni navalili u Njemačku k o lososi preko slapova uzvodno - da se barem umanji nastala strka i štete nevažnim zemljama, gdje sudi Hrvatska po svim kriterijima. Izbjeglice koji se kriju pod maskom OUN definicije su zapravo ekonom. (e)migranti, toliko probirljivi da im ni Austrija ne "paše".

DU
Deleted user
18:47 29.09.2015.

Vesna Pusić i Milanović znaju bolje,njih je Kolinda osramotila.ha,ha, koji bjednici

Avatar FrancJunior
FrancJunior
18:37 29.09.2015.

To je bilo odmah jasno! No, kao u prici "Carevo novo ruho", nitko se ne usudi reci istinu! Isto takva je i situacija sa Srbijanskim premijerom Vucicem, koga treba smjesta optuziti i predati sve dokaze kod EU....ali tko od ovihih politickih mekusaca kod nas ce to da uradi???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije