Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kRŠI LJUDSKA PRAVA?

Hrvatsko ne mađarskom kandidatu za vladu EU

Tibor Navracsics
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
21.09.2014.
u 22:30

Tibor Navracsics mogao bi pasti na saslušanju u EP-u zbog ugrožavanja pravosuđa i slobode medija u Orbanovoj vladi

Mađarski kandidat za europskog povjerenika Tibor Navracsics mogao bi biti srušen na saslušanju u Europskom parlamentu zbog svoga rada u vladi premijera Viktora Orbana, koju mnogi u EU smatraju štetnom za vladavinu prava i građanske slobode, a i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu najavljuju da imaju dileme o Navracsicsu.

Na tribini organiziranoj u petak u Kući Europe u Zagrebu Biljana Borzan (SDP) rekla je da ima “ozbiljne dileme o mađarskom kandidatu” i da “takva osoba ne bi trebala biti povjerenik”. Tonino Picula (SDP) rekao je kako se već dugo ne slaže s Orbanovom politikom i da će Navracsicsu dati šansu na saslušanju “ali ako ne bude odgovarao na odgovarajući način, dovest će predsjednika EK Jean-Claudea Junckera u nezgodnu poziciju”. Jozo Radoš (HNS) najavio je kako će zauzeti “oštar stav prema mađarskom kandidatu”, Davor Škrlec (ORaH) objasnio je kako su Zeleni “već podigli crvenu zastavicu”, a Marijana Petir (HSS) kaže kako “nikoga ne treba unaprijed eliminirati”.

A dobiva resor građanstva?!

Hrvatski europarlamentarci tako su reagirali potaknuti pismom u kojem su ih predstavnici Platforme za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL, nedavno osnovane mreže 25 udruga koja prati vanjsku politiku RH i politiku EU, upozorili na razloge zbog kojih smatraju da Navracsics ne može biti europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i građanstvo, što je resor koji mu je povjerio Juncker.

“Taj bivši ministar pravde i javne uprave, kao zamjenik premijera, igrao je važnu ulogu u donošenju i dopunama novog mađarskog Ustava, koji sadrži niz problematičnih odredbi iz perspektive ljudskih prava i vladavine prava. Stoga je licemjerno i štetno da se upravo mađarski povjerenik, i to političar Fidesza, brine o zaštiti prava građana EU”, upozorili su predstavnici CROSOL-a. Članica upravnog odbora te mreže udruga Rada Borić upozorila je da su “mađarske vlasti zatvorile udruge za ženska prava i proglasile ih neprijateljicama sustava”.

– Mi se u Hrvatskoj sjećamo diskursa “crvenih, žutih i zelenih” – rekla je Rada Borić aludirajući na govor prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o “vragovima” raznih boja.

Orban se divi Rusiji i Turskoj

I europarlamentarci iz drugih država EU već dugo se protive Orbanovoj politici, smatrajući je štetnom za cijelu EU. Nakon niza zakonskih promjena koje su u EU protumačene kao otvoreno uplitanje politike u vladavinu prava, neovisnost pravosuđa i slobodu medija, premijer Orban je i formalno u jednom govoru izrazio želju za okončanjem sustava liberalne demokracije u korist sustava koje prakticiraju Rusija ili Turska.

Komentara 20

TO
tolitol
00:01 22.09.2014.

Borzan ima "ozbiljne dileme o mađarskom kandidatu", Picula će dovesti "Junckera u nezgodnu poziciju", a Jozo Radoš će zauzeti "oštar stav". Tri naše političke "uspješnice" koje su samo u Hrvatskoj mogle zauzimati odgovorne funkcije. Isti onaj narod koji ih je izabrao da im kroje sudbinu poslao ih je u Bruxelles. Sva sreća po Europu da hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu nema ni 2 posto, a uostalom u svojim političkim skupinama u EP-u nitko od Hrvata ne igra apsolutno nikakvu ulogu. Neće ni izbor povjerenika u Komisiji o njihovom mišljenju ovisiti, a ovaj je članak samo za domaću reklamnu uporabu.

Avatar mihic
mihic
23:45 21.09.2014.

Tako je mi smo moralna vertikala od društva u kojem je sve sređeno. koji smo mi licemjeri i pametnjakovici

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
00:31 22.09.2014.

Orban jedini ima kraljeznicu, u regionu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije