Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski parlament:

'Srbija mora uskladiti svoju politiku prema Rusiji s politikom EU'

Kancelarka Angela Merkel i srbijanski premijer Aleksandar Vučić
Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell
1/3
09.01.2017.
u 20:35

Marijana Petir: Srpsko-ruske vojne vježbe uz granicu s Hrvatskom pokazuju da je utjecaj Rusije i dalje izuzetno prisutan u Srbiji

Nacrt najnovije rezolucije Europskog parlamenta o napretku Srbije prema EU poziva službeni Beograd da “uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku, uključujući prema Rusiji, s politikom Europske unije”, no HSS-ova europarlamentarka planira predložiti amandman koji bi, zbog činjenice o održavanju srpsko-ruskih vojnih vježbi blizu granice s Hrvatskom, barem ustvrdio da je utjecaj Rusije i dalje izuzetno prisutan u Srbiji i da to nije u skladu s europskom orijentacijom te zemlje.

Vučić kontrolira medije

– To je jedna stvar oko koje želim dati amandman, druga je stvar spori napredak Srbije u ostvarivanju prava nacionalnih manjina. Treće, uložit ću ponovno i amandman oko srpskog zakona o jurisdikciji za ratne zločine – kaže Marijana Petir.

U nacrtu rezolucije, koju je pripremio utjecajni njemački europarlamentarac David McAllister i o kojoj je sinoć raspravljao vanjskopolitički odbor EP-a, prevladavaju pozitivne ocjene o napretku Srbije. Ipak, nacrt je negativniji kad je riječ o nedovoljnoj slobodi medija i raširenoj korupciji u Srbiji.

“Nikakav napredak nije postignut” u pitanju slobode izražavanja i medija, a EP “naglašava da prijetnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostaje razlog za brigu”, piše u nacrtu rezolucije, u kojoj EP planira pozvati srpskog premijera Aleksandra Vučića da omogući “punu transparentnost vlasništva medija i njihova financiranja”. Vučića se, podsjetimo, i u Srbiji i u EU smatra pretjerano sklonim političkoj kontroli medija.

U točki u kojoj govori o organiziranom kriminalu, nacrt EP-ove rezolucije “prima na znanje kontroverzne događaje na lokaciji Savamala u Beogradu” i poziva na brzu istragu. Afera Savamala buknula je kad su usred noći nakon parlamentarnih izbora nepoznati muškarci, lica prekrivenih “fantomkama”, nadzirali rušenje nelegalnih objekata na lokaciji gdje premijer Vučić najavljuje svoj povijesni graditeljski pothvat pod nazivom Beograd na vodi. Vučićevi kritičari smatraju da je premijer stajao iza akcije ljudi s fantomkama. Za Vučića bi moglo biti neugodno to što se slučaj Savamala spominje u rezoluciji EP-a odmah iza paragrafa u kojem se od srpskog pravosuđa traže “istrage, optužnice i presude za korupciju na visokoj razini”.

Ne surađuju s Haagom

Nacrt rezolucije uglavnom pozitivno govori o napretku Srbije u zaštiti prava nacionalnih manjina, no europarlamentarka Petir planira i oko toga jedan amandman jer kaže da “stanje na terenu nije tako optimistično”. Također, Marijani Petir smeta i neutralna formulacija iz nacrta koja kaže da EP “poziva na punu suradnji s ICTY-jem”, tj. sudom u Haagu.

– Srbija ne surađuje s Haagom, što su u izvješću UN-u ustvrdili i glavni tužitelj i predsjednik suda. Ova formulacija u nacrtu rezolucije EP-a nije u skladu s činjenicama – kaže Marijana Petir.

>> Njemačko Ministarstvo obrane reagiralo na vijest da Srbiji poklanjaju 4 vojna helikoptera

Komentara 39

IC
ICCO
21:43 09.01.2017.

Prije će Sjeverna Korea ući u EU nego Srbija, to je realnost, sve ostalo su stupidni pokušaji udaljavanja Srbije od Rusije, to će se desiti za možda 100 godina, kad Srbija dobije prvog gay Predsjednika!

Avatar annex
annex
22:45 09.01.2017.

Kako je ovo lijepo za vidjeti. Braća Srbi diskutiraju na ovom portalu sve u šesnaest, jer na njihovim portalima je sve cenzurirano i kad napišeš nešto i pošalješ čekaš sat vremena da prođe sve nivoe zadužene za cenzuru inonda ako ti objave, uglavnom objave verziju oblikovanu kako njima paše. Pa braće Srbi navalite, ovdje vam je grupna terapija i ako ste već zaboravili to se zove SLOBODA!

Avatar Cathriné
Cathriné
21:01 09.01.2017.

Srbima se sve dozvoli i sve oprosti, samo kod njih je premijer osoba koja je '90-ih rekla da je glina i virovitica srpska, a onda kada vidi taj video i pita ga se, kaže da je to montaža. Ali vidjeti hrvatsku zastavu je odmah ustaštvo i nacizam... Bolesno, nema gorih susjeda od onih koje imamo mi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije