Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez izbora?

Zbog ovih se pet razloga Ukrajina udaljava od EU!

Janukovič
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.11.2013.
u 17:55

- Ne nismo još u potpunosti odustali jer nismo od ukrajinske strane službeno informirani da je nemoguće da će potpisati sporazum u Vilniusu - kazao je povjerenik za proširenje EU Stefan Fuele

Europska unija se još uvijek nada da će Ukrajina ubrzo potpisati trgovinski sporazum sa zajednicom 28 država, unatoč tome što su pripreme stavljene "na čekanje", jer Ukrajina šalje različite poruke o svojoj želji za suradnjom, piše France24.

EU se nada da će Ukrajina potpisati sporazum na summitu sljedećeg tjedna, jer još službenim putevima nisu dobili obavijest da će ta država zaustaviti pripreme i ponovno uspostaviti veze s Rusijom. - Ne nismo još u potpunosti odustali jer nismo od ukrajinske strane službeno informirani da je nemoguće da će potpisati sporazum u Vilniusu - kazao je povjerenik za proširenje EU Stefan Fuele Reutersu. Fuele se nada da, ukoliko sporazum ne bude postignut drugog tjedna u Vilniusu, da će biti potpisan sljedeće godine na summitu EU-Ukrajina.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič navodno je jučer u služenom posjetu Beču uvjeravao austrijske dužnosnike da njegova država želi očuvati bliske veze s Europom. Glasnogovornik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova kazao je da su im Ukrajinci kazali da "nisu okrenuli leđa Europi te da žele nastaviti blisku suradnju".

Pet razloga zašto se Ukrajina udaljava od EU

No, činjenica je da su u četvrtak ukrajinski ministri odlučili suspendirati sporazum sa EU u korist trilateralnih razgovora koji uključuju i njihovog najvećeg trgovinskog partnera Rusiju. RT je napisao pet razloga zbog kojih se Ukrajina ponovno udaljava od Europske unije.

Kao prvi razlog navode činjenicu da Ukrajina treba novac, i to vrlo brzo. Tvrde kako je Ukrajina na rubu bankrota, a Rusije je jedina koja može, ili im barem može obećati, da će im dati novac dovoljno brzo kako bi se izvukli iz ekonomske katastrofe. U kolovozu Ukrajina nije uspjela postići sporazum sa MMF o zajmu od 10 do 15 milijardi dolara. S druge strane, Europa se mora brinuti za države u Uniji koje su u teškim financijskim problemima te ne mogu pomoći Ukrajini.

Ulazak u europsku trgovinsku zonu Ukrajini ne garantira dobivanje ekonomske pomoći, a riskirali bi zbog mogućeg gubitka poslova s Rusijom u koju ide čak 25 posto ukrajinskog izvoza. Kao drugi razlog navode činjenicu da Ukrajina zasigurno sada ne želi "trgovinski rat" sa Rusijom. Iz Moskve su stigli jasni signali kako će "zatvoriti" granicu sa Ukrajinom ukoliko potpišu sporazum sa Rusima. Rusija je već dva puta zaustavila tisuće kamiona na granici, a prijete da će im trebati duže vremena za pregled tereta, ukoliko Ukrajinci potpišu sporazum.

Kao treći razlog navodi se činjenica da će Ukrajina morati povisiti cijene plina u državi. Rusija svom susjedu prodaje plin po jednoj od najnižih cijena u Europi, a Ukrajina više od polovice svog plina uvozi iz Rusije. Uz to, stanje plinovoda u Ukrajini je loše te im treba novac za popravke. Rusija prijeti da neće popraviti zastarjeli plinovod kojim prolazi oko četvrtine ruskog plina za Europu. Četvrti razlog su izbori s kojima se za 15 mjeseci treba suočiti trenutni predsjednik Viktor Janukovič, dok je peti razlog taj što je ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio financijsku pomoć Ukrajini.

>>Ukrajinski parlament spriječio odlazak Timošenko u inozemstvo

Ključne riječi

Komentara 8

UN
unbekant
07:30 24.11.2013.

Mislili ovi EU dzabicari,docepati bogati Ukrajinski resura,i ubaciti svoju vojsku na granice s Rusijo,ali ovi su Ukrajinci malo pametniji od EU-lopina,bravo Ukrajinci.

RA
raspad
07:44 24.11.2013.

Nisu Ukrajinci glupo kao Hrvati.

MJ
mali ja
19:04 23.11.2013.

dajte prvo pročitajte ukrajinske portale prije nego što pišete takve članke. Rusi su im već prije par mjeseci stopirali već dogovorene poslove u vrijednosti od 2,1 milijarde $ na vagonogradnji, sad im stopiraju izvoz čeličnih proizvoda i poluproizvoda, a polako to rade i s prehrambenim proizvodima... naučite ruski/ukrajinski i informirajte se malo prije pisanja članaka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije