Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2017. u 12:04

Opasnost EU s više brzina je i to da neke države domaći političari gurnu u izolaciju

Kakvi su znakovi vremena, takva je i Europa. Iluzorno je i očekivati da bi danas države mogao nositi isti poslijeratni entuzijazam i poslijeratna nužda kao prije 60 godina i da su jučer u Rimu postavljeni temelji velike reinkarnacije europske ideje. Ona je – uz ideološku komponentu i nadnacionalne standarde solidarnosti, jednakosti i mira – uvijek i prije svega bila utilitarna, ali i jako plastična i spremna na promjenu. Zato i ne treba očajavati nad trenutačnim stanjem – ono jest ozbiljno, ali povijest europskih integracija jest povijest kriza zajednice europskih država. Svjesni su toga i jučer okupljeni čelnici koji od svih rješenja, tako izgleda, trebaju pronaći najmanje loše.

Još prije nekog vremena Europa s više brzina, ili ritma, i nije bila najomiljenija ideja, no danas je ona predočena iz nove perspektive. Da, Europa s više brzina već postoji – stupanj integracije nije isti, neke države nemaju euro, neke imaju iznimke u suradnji, ali – eto, Rumunjska i Bugarska ne mogu u Schengen jer im to brane Njemačka i Francuska. Opasnost je to i nekog novog sličnog poretka, da neke države budu gurnute na periferiju ili od stare jezgre Unije, ili još više – da ih sami domaći političari gurnu u izolaciju. Vrlo je lako, a danas i posebno politički ugodno, jašući na valu nezadovoljstva krizom i negativnih posljedica globalizacije, optužiti EU za većinu nevolja i pretvoriti je u Pedra.

V. Britanija dobar je primjer što se događa kad se zamijene teze. Useljenici? Zar su oni iz EU zaista najveći problem, a ne spominje se podatak da je, slučajno, Britanija imala i neke kolonije koje joj gravitiraju. Možda se, s naknadnom pameću, Europa ujedinila brže nego što je to građanima bilo prihvatljivo, što se tek vidjelo kad su došle krize, kad je postalo jasno da u nekim područjima nema zajedničkog odgovora, ali to ne znači da se projekt treba baciti u vodu. EU postoji, postojat će u nekom obliku i dalje. Ali – kao i u svemu drugome – i na njezinu će sudbinu, kao i na sudbinu svakoga građanina, najviše utjecati nacionalne vlade i domaći političari.

>> Europska unija s više brzina Hrvatsku bi gurnula natrag na Balkan

>> Ovo je 5 scenarija za Europsku uniju do 2025. godine

Komentara 2

NO
Norway
16:48 27.03.2017.

Evo vam Norveske,najsretnije zemlje na svijetu,isti broj stanovnika kao HR,ne pada im napamet da se odreknu svoje samostalnosti.

DU
Deleted user
13:25 28.03.2017.

Ma nemoj, sada kada je sve u banani krive su nacionalne vlade. To što je EU kupleraj koji ne može čak zaštiti vanjske granice svoje tvorevine, o tome nećemo, jel'? Visoka nezaposlenost, siromaštvo, terorizam, njemačka hegemonija, nesposobnost i korupcija = EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije