Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobitak za budućnost

Novi program za obrazovanje Erasmus + donosi 14,7 milijardi €

Eu parlament
Foto: Reuters (Ilustracija)
19.11.2013.
u 16:40

Europarlament danas odobrio novi program za obrazovanje, kojim će se kroz sedam godina osigurati novac za 4 milijuna ljudi, studente i učenike, te ustanove i tvrtke

S novim programom Europske unije, Erasmus +, više od 4 miliijuna ljudi u EU dobit će stipendije za razvoj vještina i zapošljivosti. To je dobra vijest koju je danas omogućio Europski parlament, odobrivši program Erasmus + za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a koji bi se trebao početi provoditi u siječnju.

Program će trajati sedam godina i osigurat će oko 14,7 milijardi eura, 40  posto više u odnosu na dosadašnje slične programe.

U krug potencijalnih primatelja novca ulazi  2 milijuna studenata u visokoškolskim ustanovama, 650 000 učenika u programu strukovnog osposobljavanja i naučnika te više od 500 000 sudionika razmjena mladih i programa volontiranja u inozemstvu. Cilj im je dati šansu za učenje u inozemstvu, a obrazovnim ustanovama, tvrtkama, udrugama...dati potreban novac za modernizaciju obrazovanja.

-Drago mi je da je Europski parlament prihvatio program Erasmus+ i ponosna sam što smo mogli osigurati 40 % veći proračun u odnosu na proračun naših sadašnjih programa. To pokazuje predanost EU-a obrazovanju i osposobljavanju. Programom Erasmus+ pridonijet će se borbi protiv nezaposlenosti pružajući mladima priliku da povećaju svoje znanje i unaprijede svoje vještine iskustvom u inozemstvu. - kazala je, među ostalim, Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Novi program Erasmus+ sastoji se od svih sadašnjih programa EU-a namijenjenih za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, uključujući Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim zemljama). Na ovaj način će se kandidatima olakšati razumijevanje mogućnosti koje se nude, dok će se ostalim pojednostavljenjima olakšati pristup.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije