Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Daleko od savršenog'

Sedmogodišnji proračun EU 'težak' 960 milijardi eura

Europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.11.2013.
u 15:02

– To znači da se vrlo potreban novac iz fondova Europske unije može početi slijevati u programe za borbu protiv nezaposlenosti mladih, potporu siromašnijim regijama u EU te za istraživanje, razvoj i poljoprivredu – kazao je Schulz.

Zastupnici Europskog parlamenta, nakon mjeseca pregovora, danas su izglasali proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine. 

Za prvi proračun koji je manji od prethodnog glasalo je 537 zastupnika, 126 ih je bilo protiv i 19 suzdržanih. Zeleni i radikalna ljevica bili su protiv izglasavanja ovakvog proračuna. Planirani prihodi ovog sedmogodišnjeg proračuna su 908 milijardi eura, dok su planirani rashodi 960 milijardi eura, 3,7 i 3,5 posto manje nego što je bilo u proračunu od 2007. do 2013. godine. 

"Daleko od savršenog"

Ovaj proračun još formalno mora potvrditi i 28 država članica Europske unije. Današnje glasovanje označilo je kraj žestoke bitke između onih vlada i članova Europske komisije koji su zagovarali štednju i onih s druge strane, koji su tražili više novca za poticanje rasta i zapošljavanja. 

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz kazao je nakon što je proračun potvrđen da će on omogućiti da se 1. siječnja počne isplaćivati novac iz fondova. – To znači da se vrlo potreban novac iz fondova Europske unije može početi slijevati u programe za borbu protiv nezaposlenosti mladih, potporu siromašnijim regijama u EU te za istraživanje, razvoj i poljoprivredu – kazao je Schulz. 

No, istaknuo je da je taj iznos "daleko od savršenog" jer bi se s više sredstava potaknuo gospodarski rast koji bi donio više novca. 

>>Europski parlament podržao ženske kvote u Europskoj uniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije