Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi glazbenik

Tko je Dino Osmanagić, a tko Adam Zemsta?

adam zemsta
Foto: Promo foto
1/2
15.01.2016.
u 16:08

Dino Osmanagić mladi je autor na domaćoj glazbenoj sceni. U glazbenim krugovima poznat po radu u bendu "A zar je to važno" te aktualnom projektu Adam Zemsta

Dino Osmanagić mladi je autor na domaćoj glazbenoj sceni. U glazbenim krugovima poznat po radu u bendu "A zar je to važno" te aktualnom projektu Adam Zemsta.

Osim rada u matičnim bendovima, Dino je ostvario i nekoliko suradnji s novim mladim izvođačima, a sudjelovao je i u stvaranju filmske glazbe

Tko je Dino Osmanagić, a tko Adam Zemsta?

Dino Osmanagić
Ja sa homo sapiens rođen u drugoj polovici 20-og stoljeća. Satkan od vode, praha i snova. Možda je postotak snova nešto veći u meni i u ljudima koje nazivaju umjetnicama, ali mislim da je to tu negdje. Moji snovi su ponekad dječji, ponekad veliki, ponekad skromni, ponekad ludi, ponekad obični, ponekad pametni, ponekad budalasti, baš kao i kod svih ljudi. Mogu još reći da sam ja homo sapiens koji obožava voziti, što dalje to bolje, a najljepša mi je vožnja ako je kraj mene moja ljubav koja je zaspala  na suvozačkom mjestu. Tada sam potpun, a razina snova nekom čarolijom postane veća. To mi je kao neka metafora onog što želim. Auto postaje topla pokretna kućica, u toj kućici imam sve, hranu (uvijek se opskrbim s puno hrane koju mogu jesti dok vozim ili negdje uz cestu, tada hauba postaje stol u ladanjskom vrtu), dvorište su mi odmorišta, proširenja kraj ceste, benzinske postaje. Pogled kroz prozor te kućice su svjetla grada, mora, rijeke, šume i planine, a tu je i ljubav, ponekad spava, ponekad se smije i priča kako divan pogled imamo kroz prozor, ponekad me ljubi.
 
Adam Zemsta
Adam Zemsta je moj san, mislim da je on spada u ove budalste snove. Upravo one snove koji ti padnu na um kada se voziš u autu.
Adam Zemsta je mladić rođen u Trieru jednom on najstarijih gradova u Europi, točnije u Njemačkoj, blizu granice sa Francuskom i Luksemburgom. Rođen je 01.04. 1980. godine. Anemičan, duge slabe kose. Nikad nije prešao dvadeset i neku, ali još uvijek je živ, uvijek će imati dvadeset i neku, svira obou, živi kao podstanar. Čak sam napisao jednu pjesmu o njemu i njegovom životu.
 
O čemu misli Adam Zemsta,
dok hoda ulicama Triera,
što mu neda mira,
on mora spavat' poć.
 
O čemu misli Adam Zemsta
u podstanarskoj sobi
dok obou svira,
on mora spavat poć.
 
Vjetre, vjetre gdje joj je dom,
on misli samo o tom'
 
Vjetre, vjetre gdje živi sad,
vjetre reci mu to....

Otkriti ću Vam još to da je djevojku o kojoj misli Adam upoznao u Splitu sa 17 godina gdje je bio na ljetovanju s roditeljima, smrtno se zaljubio u nju i nikada je nije prestao voljeti. Pošto tada nije bila era mobitela i interneta, izgubio joj je svaki trag. Na pisma koja joj je slao prve godine nikad nije odgovorila...ipak saznao je da ona tamo ne živi već dugo.
Bio mi je toliko fora taj Adam da sam po njemu nazvao svoj novi bend "Adam Zemsta"  :)

Koliko ti je bilo važno osnovati bend 'A zar je to važno' i koliki je utjecaj taj bend imao na tebe kao glazbenika i autora?

Nije mi bilo važno osnovati “A zar je to važno”, to je bilo spontano i prirodno. Ne znam koliko je to bilo važno mom bratu i Kristijanu koji je sada sa mnom u “Adam Zemsti” , ali mislim da je s njima bilo isto. Sigurno smo utjecali jedni na druge, ali minimalno, kako tada, tako i u svim ostalim postavama AZJTV članovi su uvijek bili jake osobnosti i svi smo sami sebi bili najpametniji. A zar je to važno sada ima stabilnu postavu i mogu reći da ih sve ponaosob jako poštujem. Ovim putem pozdravljam Karla, Filipa i Mirka, te se nadam da neće zajebati snimanje albuma u ovoj 2016. godini, kao i našeg producenta Marka Matijevića Sekula.

Koja je razlika u pisanju pjesama za vlastiti bend i za drugog izvođača?

Tu za sada nema neke velike razlike, ali vjerujem da će je biti kada ću imati više vremena u životu i kada ću se više moći posvetiti njihovim osobnostima , malo prošetati u njihovim cipelama pa onda tek napraviti pjesmu.

Sudjelovao si i u stvaranju glazbe za filmove. Gdje pronalaziš inspiraciju?

Jesam. Lijepo je to iskustvo, ali moram reći da je frustrirajuće raditi kada nemaš prave uvjete. Htio bi to napraviti kako treba, snimiti razne instrumente, ali na kraju se svede na ono što možeš jer nema budžeta. Volio bih dobiti jednom priliku raditi uz primjeren budžet i napraviti to onako baš dobro, onako da me svi tapšaju i govore mi, Dino pa ti si bolji nego Ennio Morricone, a ja im skromno odgovaram, ma nisam. :) Sa inspiracijom nemam problema, ona uvijek pronalazi mene. Hvala nebesima na tome.

Nedavno si naveo da si najveći uspjeh ostvario sa pjesmom Sjever (duet s Nikolom Marjanovićem). Kada si pjesmu napisao, jesi li joj predvidio takav uspjeh?

Pjesmu sam počeo pisati krajem 2013. godine. Bila mi je jako lijepa i sada mi je. Jedan moj prijatelj govori da kada glumiš to je kao da se skidaš do gaća, a kada pjevaš to je kao da se skidaš do gola. Ta je pjesma skidanje do gola, tu su moji unutrašnji intimni osjećaji izašli na vidjelo u gotovo originalnom obliku. Naime kada stvaraš pjesmu pokušavaš pretočiti osjećaje u note i riječi i to je meni tu najviše uspjelo. Moram ovo reći, uspjelo mi je uz ogromnu pomoć mog istinskog prijatelja Kristijana Ite Koščice, koji se dobro namučio na toj pjesmi, stvarno za svaku čestitku. Nadao sam se uspjehu, ali ga nisam predvidio.

Možeš li komentirati stanje današnje kantautorske scene i glazbene scene općenito? Ima li mladih izvođača 'na kojima svijet ostaje'? 

 Siguran sam da postoje mladi izvođači koji su jako kvalitetni, ipak zbog nečega šira publika ne zna za njih. Svi naši popularni bendovi vuku korjene iz 90-ih i 80-ih. Jinx, Hladno Pivo, TBF, Majke, Urban, da ne nabrajam dalje, Vatru ljudi gledaju kao noviji bend, a zapravo su još devedesetih počeli.
Ja zapravo s tim nemam nikakav problem, svako vrijeme ima svoje. Tako da mada ne vidim nove  izvođače za koje bi stavio ruku u vatru vidim pjesme koje mi se jako sviđaju raznih izvođača, raznih žanrova. Tako su mi u zadnjih nekoliko godina za uho zapele Luce – Možda mi, od Dječaka - Nadan, svidjela mi se Mojoj majici sa zadnjeg albuma Hladnog piva, Urbanova – Suta ćemo pričati, pa onda od jednog mladog benda Them Moose Rush - Dark Sun…

Što bi poručio mladim glazbenicima i autorima, imaš li savjet za one koji tek započinju svoj glazbeni put?

Savjetovao bih im da ne slušaju savjete od starijih kolega, nek furaju svoj film.

 Planovi za budućnost?

Planiram snimiti album sa „A zar je to važno“, snimiti još lijepih pjesama sa Adam Zemsta, snimiti lijepih pjesama sa drugim izvođačima i krajem godine napraviti koju svirku uživo. Imam se pravo nadati da će tako biti, upoznao sam dosta glazbenika koji su željni stvaranja, imam podršku svoje izdavačke kuće Hamar Media, što je vrlo bitno, imam podršku kolega. Eto, otprilike to.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije