Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbeni kritičar

Silente, Belan, Elemental i Let 3 solo u Domu sportova; jesmo li izašli iz recesije?

03.05.2015., Zagreb - Silente je hrvatska pop/rock grupa iz Dubrovnika osnovana 2013. godine. Objavili su dva albuma Lovac na cudesa i Nece rijeka zrakom teci.  Tibor Karamehmedovic, Doris Kosovic.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
09.02.2016.
u 23:10

Silente 20. veljače i Elemental 5. ožujka ući će u Dom sportova nakon Leta 3 idući petak, 12. veljače. Hrabar i ispravan potez

Prošli tjedan novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović ukinuo je Povjerenstvo za neprofitne medije Ministarstva kulture, a ja sam bio dio pitanja u kvizu Potjera na HTV-u, skupa s Darkom Glavanom i Draženom Vrdoljakom, kolegama koji su utemeljili domaću rock-kritiku. Postoji veza između te dvije stvari i ovog teksta; bit će zanimljivo vidjeti kako će s dodjelom sredstava proći klubovi i projekti koji su, kao i rock-glazba, kod nas najčešće potpuno privatne inicijative, a mnoge stvari koje implicira spomenuto pitanje u kvizu vrijede i danas.

Rock i pop-glazba kod nas su bili, i dijelom su još uvijek, „neprofitne udruge“, kulturne rabote – što, naravno, nije željeno, jer profit je dobra stvar – ali su kasnije postali, i još uvijek postaju, srednja struja i općeprihvaćena pojava. Kao s novim valom nekada, tako je danas s nekim novim žanrovima, poput hip hopa Elementala. Nije slučajno da je upravo hip hop unazad dvadeset godina bio ono što je punk bio prije gotovo četrdeset.

Pa ako se imena trojice glazbenih kritičara mogu naći u široko popularnom TV kvizu – i dobiti točan odgovor – a nekoliko domaćih bendova uskoro se sprema ući na samostalne koncerte u zagrebački Dom sportova, čini se da se ipak nešto mijenja nabolje. Da su neke ranije „alternativne stvari“ postale mainstream, srednja struja. Nisam pretjerano ni vodio računa o tome, a onda sam shvatio da u ovih nekoliko tjedana četiri domaća benda sviraju solističke koncerte u Domu sportova. Neki još prvi put ulaze u Dom sportova, mora da su optimisti kad su izabrali baš ovo recesijsko vrijeme, bez obzira na nedavne predizborne tlapnje da smo izašli iz recesije, samo valjda nitko još nije primijetio da ludo dobro i kvalitetno živimo.

Probijati granice

Silente 20. veljače, Neno Belan 27. i Elemental 5. ožujka ući će u Dom sportova nakon Leta 3 s predgrupom Morso i posebnim gostima Kawasaki 3p idući petak 12. veljače. Pribrojimo li im i Vatru koja je tamo nastupila krajem prošle godine, jasno je da se veliki broj glazbenika odlučio na taj potez. Hrabar, ali i jedini ispravan, jer treba „rasti“ i pokušati probiti granice uobičajenog u domaćoj glazbenoj stvarnosti. Pogotovo u situaciji sveopće recesije koja je i masovnu pop-kulturu svela na razinu alternative. Alternative čemu i što se smatra popularnim? Goran Bregović imao je oko osam tisuća ljudi u Areni Zagreb, polupuno ili poluprazno, ovisi o tome kako gledate i jeste li optimist ili pesimist. Čak i Mišo Kovač, veliki meštar estrade, odgađao je nekoliko puta nastup u Areni da bi nedavno bio polupun. Stoga, kad se četiri pop, rock i hip hop benda odluče na koncerte u Domu sportova, jasno je da se radi o ozbiljnom trendu.

Silente samo tri godine nakon prvog singla ulaze u Dom sportova i po tome su rekorderi u brzini dolaska do masovne publike. Već su punili Tvornicu nekoliko puta i, ako netko ima vjernu i veliku bazu fanova, onda su to oni. I Silente i Vatra bitno su pomogli da se „komercijalizacija“ domaće glazbe, što je potpuno pozitivan pojam, dogodi na višoj razini od ostalih glazbenih banalnosti koje trpimo. Silente i Vatra osvojili su radijske i televizijske programe i prirodno došli do masovne slušanosti, povevši novu generaciju bendova prema masovnoj publici i medijima. Elemental su, kao i Let 3, prvaci provokativnije i radikalnije glazbe i ideja, i upravo je stoga izvrsno da ulaze u Dom sportova, kao i Pips Chips & Videoclips ili Damir Urban koji su lani punili istu dvoranu. Elemental su dugo na sceni i, kao i The Beet Fleat, postali su popularna srednja struja i uveli novi rječnik pop-glazbe na domaći teren. Pitanje u kvizu Potjera bilo je: „Tko na kraju svoje prve knjige zaključuje: bez pojave punka rock-glazba ne bi postojala u osamdesetima”, Darko Glavan, Dražen Vrdoljak ili Hrvoje Horvat?“. Dakako, bio je to Glavan u knjizi „Punk“ iz 1981. i upravo se ta njegova teza može koristiti i danas za bendove poput Elementala bez kojih rock glazba ne bi postojala.

Komercijalizacija je dobra

Dovoljan broj hitova iza njih govori da su prirodno preveli novi žanr na domaći teren i napravili ono što i punk početkom osamdesetih; novo ruho domaće rock-scene koju su izvođači poput Elementala i sličnih spasili od izumiranja. No u sasvim drugim vremenima, kad su okolnosti, tržište, pa i osiromašenje stanovništva toliko promijenile situaciju da se čini kako danas glazbenici moraju misliti na puno više toga od onih prije.

Upravo je stoga bitno da su i ovi sada „zagrizli“ ozbiljno, kao što je to bilo u doba novog vala, kada je „mlada inteligencija“ brže ulazila u velike dvorane. I naravno da je komercijalizacija dobra stvar, stoga nemojte ni u snu prigovarati o „prodaji“ i sličnim glupostima, pogotovo kad se radi o ovako dobrim imenima. Inače nam ne preostaje drugo nego vječno ostati u klubovima, koji su još uvijek rasadnik najbolje glazbe, ali hajdemo se malo raširiti i probati posijati neke nove ideje za široku publiku. Ako ministar kulture u međuvremenu ne raspusti rock-scenu, ali pretpostavljamo da neće.

>> Od Doma sportova do ZKM-a i Teatra &TD, sve je oko Leta3 drama i teatar 

Komentara 2

D1
d12345
14:01 10.02.2016.

Nema ništa degutantnije i očajnije od "rockera" političara....od Bareta,TBF-a, Urbana,Elementala....svi su mi pali u očima kad su agitirali za Josipovića......

SA
santos008
09:09 10.02.2016.

Ja mislio da ce skupa svi ,kakve bi to ne pametne osobe bile koje bi nastupile skupa sa '' LET 3''za ovo ''ne pametan'' upotijebite pravi izraz,ja nisam dovoljno me se ovaj admi. na kaznjavao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije