Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indie atrakcija Orvel

Mi smo kao stari bračni par koji se posvađa pa navečer zajedno gleda TV

Orvel
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/7
10.10.2015.
u 16:30

Za sebe kažu da su glasni i (ne)zgodini, a početkom studenog objavit će debitanstki album, kombinaciju electro popa. Ne bi pjevali političarima, ali na gastro sajmu da

Hrvatska glazbena scena uskoro će postati bogatija za debitantski album zagrebačke grupe Orvel.

Ovaj indie bend, koji njeguje electro pop zvuk karakterističan za new vave scenu s početka 80-ih čine Igor Ilić, Bojan Arežina, Filip Riđički i Ivo Matić, a pridruženi im je član Petar Novak. Za sebe kažu da su zgodni, nezgodni i glasni, a na pitanje da nam odaju kakvu anegdotu kažu:

- Osim što svaki puta kada imamo koncert pada kiša? To nam je već postalo normalno

Premda je prva asocijacija na ime grupe George Orwell, pjevač grupe Igor Ilić objasnio nam je kako nemaju veze s radom poznatog engleskog pisca.

Za sve je kriv Bojan

-Kao što to i obično biva s imenima bendova i naše ne krije neko dublje značenje nego je odabrano zbog zvučnosti i jednostavnosti. Sjećam se da sam na dan kada se trebalo odlučiti za ime zaspao na dogovor, a svatko je trebao predložiti nekoliko imena, panično sam počeo gledati po svojoj sobi i na polici vidio starije izdanje Orwellove 1984., i to mi se učinilo zanimljivo, jednostavno i cool. Njujorški bend Interpol, uspio je preuzeti opće poznati naziv i dati mu neko novo značenje, osim što su nam u početku bili veliki uzor, takva ideja oko imena jedan je od glavnih razloga zašto smo odabrali baš Orvel - kazao nam je Igor.

Iako iz početka nisu gajili takvu vrstu zvuka, sve se promijenilo kad im se pridružio Bojan Arežina, čiji je synth obogatio zvuk Orvela. - Slušao sam bendove koji su sintesajzere koristili kao jednakomjeran instrument kao što je gitara, no kod nas je toga kada smo mi počinjali bilo malo, pogotovo je teško naći nekoga tko sintesajzer koristi kao što to radi Bojan, uz veću usredotočenost na atmosferu, boju zvuka uz konstantnu a ne pozadinsku prisutnost izbjegavajući kompliciranje aranžmana. Synth pop dogodio nam se slučajno njegovom pojavom u bendu - objašnjava nam Igor i dodaje kako im gode usporedbe s riječkom grupom Quasarr, koja uz njih u Hrvatskoj jedina njeguje ovakav zvuk. S njima su ovog ljeta i svirali u Dubrovniku i Mariboru.

-Quassar su fantastična, moderna i usudio bi se reći napredna ekipa koja zaslužuje veliku publiku. Ako dijelimo publiku, to nam je veliki kompliment. Drago mi je da se u posljednje vrijeme pojavilo puno indie bendova. Žao nam je što nema nekog novog novog vala, i većina teži nekom individualizmu u stvaranju, vrijeme je i da se industrija isto trgne i iskoristi potencijal velike i široke produkcije. Moglo bi biti daleko bolje sve zajedno ali ne razmišljamo često o tome, nego pokušavamo da bude - kaže Igor.

Iako mnogi indie bendovi u Hrvatskoj pjevaju na engleskom, oni od početka stvaraju na hrvatskom, jer se tako lakše izražavaju.

- Ako se ima što za reći jezik je sasvim nevažan, no odabrati ga isključivo zbog zvučnosti nije krivo, no često bendovi idu linijom manjeg otpora barem što se tekstualnog dijela tiče. Naše pjesme nastaju relativno brzo, no između gotove pjesme i snimljene pjesme postoji jedan veći vremenski razmak, jer ćemo je gotovo uvijek isprobati u raznim verzijama pred ljudima, isprobati razne pristupe u produkciji i drugo - kazao nam je Igor.

Sami snimamo i produciramo

Zanimljivo je kako je jedan od članova Orvela i Filip Riđički, Kipo iz serije "Crno-bijeli svijet". Igor i on sviraju zajedno još od srednjoškolskih dana. A da Orvelovci imaju više talenata govori podatak i da imaju svoj studio, u kojem snimaju spotove.

-Napravili smo par svojih spotova, a ubrzo nakon toga počeli smo dobivati ponude da ih radimo drugima. U našim i tuđim spotovima, svi članovi Orvela su glumili ali i snimali, radili na produkciji i realizaciji. Album "Dani", koji izlazi početkom studenog smo sami u potpunosti producirali, snimali, miksali, dizajnirali omot, tako da možemo reći da je sve što izbacimo sto postotno naš proizvod.

Najbolje od svega u toj priči je suradnja. Puno ljudi sudjelovalo je u stvaranju popratnih sadržaja, poput plesača Ante Gluščevića u spotu za pjesmu "Sve nastaje uz ples" , do fotografija Ine Zeljaka, od kojih bi se već sada dala napraviti lijepa knjiga - objašnjava nam Igor.

Premda već imaju svoju publiku, Orvelovci kažu kako nemaju još dovoljno obožavateljica koliko bi neki u bendu htjeli. Za političare ne bi nikad pjevali, no rado će se odazvati pozivu na neku manifestaciju na kojoj ima dobre hrane. Kako se slažu, pitali smo ih?

- Ne slažemo se nekad u nekim stvarima, ali onda odemo svirati, i to postane poprilično svejedno. Kao stari bračni par, koji se može svađati cijeli dan, ali onda na kraju večeri zajedno sjedi pred televizorom. Ali većinu vremena smo i dosadniji od toga, pa i nemamo razloga svađati se ili ne slagati se - kaže Igor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije