Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diva

Kako naručiti vino u restoranu? Opisujte okus i miris svojim riječima

Vino
Foto: Thinkstock
17.02.2014.
u 13:00

Budite jasni u vezi s novcem koji kanite potrošiti. Konobaru 'ne preskupo' ne mora značiti isto što i vama

Naručujete vino u restoranu - kako znati je li doista dobro?

John Reagan koji nije samo američki sommelier već vodi i tečajeve koji pomažu ljudima da budu upućeniji kad odabiru vino, mudrost s desetotjednog tečaja sažeo je u nekoliko savjeta.

Za početak savjetuje da ne njuškate čep već odmah prijeđete na vino, njegov će vam miris reći najviše o tome je li dobro ili nije. A kad je riječ o starijim vinima, čep govori o tome koliko dobro je vino bilo skladišteno.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Čep treba biti vlažan, no ne natopljen vinom; zrak ne smije ući u bocu. No isto tako postoje stara vina čiji je čep potpuno omekšao, no vino je vrhunsko. Zato, miris čepa nije najbolji pokazatelj kvalitete vina.

Boca na stol mora doći neotvorena. Vino je godinama ležalo zatvoreno, kao duh u boci i nećete odmah osjetiti njegov puni miris. Zavrtite ga u čaši, no ne više od tri puta pa pomirišite. Ne mirišite vino više nego jednom. Neka od najcjenjenijih vina mirišu na zemlju, gljive, koji put na tartufe. Miris zemlje ne smije nadvladati voćne arome, a sigurno ne želimo piti vino koje miriše kao mokro drvo, mokri karton ili ocat. Ako vam se čini da je nešto loše s vinom, vjerojatno jest.

Moći ćete to reći već nakon prvog udisaja. Ne bojte se trunčica u vinu, vino je produkt prirode. Kad podignete čašu prema svjetlu, razmišljajte samo o njegovoj boji. Kad je riječ o bijelom vinu, smeđa boja odnosno oksidacija je loš znak. Bijela vina s godinama dobivaju zlatastu nijansu. Boja crnih vina je intenzivnija što je vino mlađe. Starija crvena vina imaju manje pigmenta, no ne smiju biti mutna ni pretamna.

Ne zamarajte se stručnim terminima. Opisujte okus i miris svojim riječima - u dobrom restoranu shvatit će što želite. I budite jasni u vezi s novcem koji kanite potrošiti. “Ne preskupo” može vama i sommelieru značiti nešto sasvim različito.

>>Patite od artritisa? Vrijeme je da počnete piti crno vino!

>>Evo zašto su čokolada, crveno vino i jagode dobre za zdravlje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije