Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol luksuza i lagodnog života

Kaftan - Omiljeno žensko ljetno ruho

kaftan
Foto: Shutterstock
23.08.2014.
u 17:00

Povijest njegova seže još iz dalekih azijskih kultura, a kaftan je odjevni predmet koji stoljećima nisu nosile samo žene...

Povijest njegova seže još iz dalekih azijskih kultura, a kaftan je odjevni predmet koji stoljećima nisu nosile samo žene. Dapače, status alfa mužjaka dokazivao se upravo nošenjem jedne takve, od gornjeg i donjeg dijela povezanih remenom, tkanine. Prije više od šesto godina osmanski sultani i vojskovođe svoj su vladarski status dokazivali nošenjem skupocjenih haljina od baršuna, koje su zatim ukrašavali dragim kamenjem, a najpopularnija boja bila je indigo plava. No, osim osmanskih kaftana, današnjoj kulturi i modi najbliži su oni koji korijenje vuku iz Maroka. Ondje su ih pak kao dio narodne nošnje najviše nosile žene, ali umjesto teškog baršuna, počela se koristiti oslikana svila. Ipak, ni njihovi muškarci nisu u potpunosti odbacili ovu udobnu i oku ugodnu opravu, dok ih danas nose isključivo prigodom religijskih obreda i vjenčanja. Uz navedene, poznat je i zapadnoafrički kaftan, koji više nalikuje puloveru, također, perzijska inačica kelat, ruski, židovski i azijski, te najpoznatiji, zapadnjački kaftan. Potonji je od šezdesetih, kada je simbolizirao hipi pokret, pa sve do danas ostao sinonim za hedonizam, luksuz i nesputano uživanje. Kako bi se djeca cvijeća mogla zabavljati i uživati na raskalašenim zabavama uz bazene, tkanina bi se jednostavno prebacila preko kupaćeg kostima.

U kasnim šezdesetima prošlog stoljeća britanska glumica Jacqueline Bisset sudjelovala je u zanimljivom modnom snimanju na kalifornijskim plažama, u Malibuu. Uz periku minijaturne dužine na glavi, odjevena u raskošne platnene kaftane, Jacqueline je utjelovila šarm marokanske nošnje. Desetak godina kasnije popularnost clubbinga dosegla je svoje vrhunce uz legendarni Studio 54 i njegovu VIP gošću, fashionisticu Biancu Jagger. U društvu najboljeg prijatelja kojem je bila i muza, Roya Halstona Frowicka, prva supruga člana Rolling Stonesa Micka Jaggera i tadašnja glumica, blistala je u raskošnim Halston kaftanima. Samo koju godinu kasnije od Biance, u ranim osamdesetima, supermodel Iman također je otkrila to luksuzno ljetno ruho. Na revijama je nosila kaftane, a u privatnom životu se gotovo i nije skidala iz raznobojnih primjeraka.

Vrijeme kada je Iman bila na tronu pa do danas kao da nije stalo, ako se pita suvremene trendseterice koje ljubomorno čuvaju svoju kolekciju kaftana.

Prve među njima su Mary Kate Olsen, koja je poštovanje kaftanu odala i ove godine na CFDA dodjeli nagrada, a mjesto mu je pronašla i u svojoj modnoj liniji The Row, koju je osnovala sa sestrom Ashley. Odmah uz nju po broju pojavljivanja u kaftanu na crvenom tepihu je stilistica i dizajnerica Rachel Zoe, koja u prevelikim kaftanima i plutenim sandalama obavlja i svakodnevne majčinske obveze. Zoe je jednom izjavila: “Nikad neću zaboraviti kada sam prvi put sa svojim roditeljima posjetila St. Tropez jer su sve najglamuroznije žene nosile kaftane. Kaftan je šik i u isto vrijeme ne zahtijeva puno truda.”

Njezin savjet kao da su poslušali i drugi dizajneri, jer još od Zhandre Rhodes, pa sve do Marca Jacobsa, kaftani se do danas pojavljuju i u jesenskim i u zimskim linijama odjeće. Omiljeni osmanski ogrtač postao je nezamjenjiv dio ulice, modne piste i crvenog tepiha.

>>H&M još jednom ravno 'u sridu'! Pogledajte kolekciju od održivih materijala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije