Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar biznis

Kako je tigar iz Križevaca dospio u ruke kolekcionara

tigar
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/2
01.10.2014.
u 19:13

Za tigra se može dobiti i pola milijuna dolara, a maksimalna kazna za šverc je 100.000 kuna

Koža sibirskog tigra, “kralja mačaka” teškog tristotinjak kilograma, kojih je danas u svijetu još samo nekoliko stotina, svakako je unikatan ulov vrgoračke, ali i hrvatske policije općenito. Kožu dugu otprilike tri metra, pripremljenu za prepariranje, pronašli su granični policajci iz Vrgorca kada su prošlog petka na autocesti A1 u Ravču zaustavili mercedes koji je vozio 52-godišnji Zagrepčanin.

Uginuo prirodnom smrću

Prema neslužbenim informacijama, sibirski tigar prirodnom je smrću uginuo u BiH, nakon čega su ga vlasnici očito odlučili preparirati. Iako inspektori još uvijek pokušavaju utvrditi podrijetlo ove rijetke životinje, prema do sada dostupnim informacijama, najvjerojatnije je to tigar Zlatka Budina iz Križevaca, koji je i jedini uzgajivač tih životinja u Hrvatskoj.

– Ovo mi je prvi glas o tome da bi to mogla biti moja životinja. Istina je da sam prije dosta godina prodao i poklonio nekoliko tigrova, ali ne znam što su ti vlasnici onda dalje radili s njima. Možda ih i jesu prevezli u Bosnu, a možda i nisu – kratko nam je rekao Budin. Ipak, policijskom istragom, koja je u tijeku, do sada je otkriveno da je sibirski tigar završio u vlasništvu jednog kolekcionara u blizini Prijedora u BiH. Nakon što je životinja uginula, odlučili su kožu spremnu za prepariranje prevesti u Hrvatsku, točnije u Bjelovar.

– Zbog različitih propisa i zakona, privatnoj osobi nemoguće je dobiti dozvolu za legalni uvoz takve životinje ili njezinih dijelova iz BiH u Hrvatsku, stoga je vlasnicima pokušaj šverca ostao jedina opcija da kožu uvezu u našu zemlju – objašnjava nam stručnjak za promet i trgovinu divljim vrstama.

Pokušaj da doznamo gdje je sibirski tigar u Bjelovaru trebao završiti na prepariranju, nažalost zasad nam još nije uspio. Jedini registrirani preparator u Bjelovaru Dražen Pinjuh, vlasnik tvrtke Himba d.o.o., slučajno ili ne, jučer nije odgovarao na telefonske pozive. Pokušali smo ga pronaći u obiteljskoj kući u Bakačevoj ulici, ali tamo nikoga nije bilo. Na dvorišnim vratima stoji vidljiv natpis u kojem Pinjuh obavještava da je na godišnjem odmoru od 29. rujna do 3. listopada.

Prvi zabilježeni slučaj

Da je biznis s “kraljevima mačaka” itekako unosan, govori činjenica da cijena sibirskog tigra može doseći i 500.000 dolara.

Jasno, teško je procijeniti koliku bi cijenu takva životinja postigla u Hrvatskoj s obzirom na to da je ovo prvi zabilježeni slučaj švercanja tigra, odnosno njegove kože u nas. U prilog tomu idu i male kazne, pa tako krijumčaru prijeti prekršajna prijava i novčana kazna od najmanje tri, a najviše 100.000 kuna.

>> Studentu platili put i provod u Tajlandu u zamjenu za šverc čak 175 kameleona

Komentara 8

DC
dubravko.crnjak
16:06 01.10.2014.

Nadan nenadano prevozio.....kožu.

PP
popi popi
18:40 01.10.2014.

Zašto nije on ostavio svoju smrdljivu kožu na granici.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:43 01.10.2014.

Čudi me kako nikom iz vlade nije palo napamet da hrvatska uzgaja sibirske tigrove ako već toliko koštaju na tržištu, to bi nas garant izvuklo, svaka kuća po jedno leglo, obogatili bi se za godinu dana.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije