Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokušaj ubojstva navijača

Tužiteljstvo izmijenilo optužnicu protiv Marka Tunjića, presuda u petak

marko tunjić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
08.03.2016.
u 16:05

Obrana tvrdi da je riječ o navijačkom junačenju koje je prešlo granice, a ne o bezobzirnoj osveti

Marko Tunjić osoba je prosječnih intelektualnih sposobnosti, a u njegovoj strukturi ličnosti ima elemenata disocijalnog poremećaja. Iz razgovora s njim može se primijetiti da ima poteškoće pri adaptaciji, problem s kontrolom agresije, sklon je impulzivnom reagiranju te ima snižen prag tolerancije frustracije. Sve navedeno predstavlja elemente disocijalnog poremećaja, no za postavljanje čvrste dijagnoze potrebno je sagledati još neke  elemente,  a ovdje se raspolagalo samo s ispitanikovim iskazom.

On kategorički negira počinjenje djela. Tim je riječima vještakinja dr. Ivana Peko Čović opisala Marka Tunjića, kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog teškog pokušaja ubojstva više članova suprotstavljene frakcije  BBB-a. Iako ga je tužiteljstvo teretilo za četiri pokušaja teškog ubojstva, na raspravi u utorak odustali su od  kaznenog progona za pokušaj teškog ubojstva Miroslava Novosela.

Objasnili su da iz provedenih dokaza ne proizlazi da je Tunjić bio svjestan da se i Novosel nalazi u kombiju u koji je, prema optužnici, Tunjić  pucao. Izmijenjenom optužnicom Tunjić se sada tereti za teški pokušaj ubojstva Filipa Šoštarka, Miroslava Turkovića i Marka Čorića. Očitujući  se o izmijenjenoj optužnici, Tunjić je ostao kod ranije iznesene obrane te je zanijekao krivnju.

U završnoj riječi tužiteljstvo je ustvrdilo da smatra kako je dokazano da je Tunjić kaznena djela za koja se tereti počinio s izravnom namjerom  da usmrti oštećenike, a istaknuto je i da su Turković i Šoštarko bili ozlijeđeni opasno po život. U završnoj riječi tužiteljstvo je razmatralo i raskol među navijačima Dinama.

–  Nije  sporno  da  postoje dvije suprotstavljene navijačke skupine unutar Dinama i to udruga BBB – tzv. antimamićevci koji ne podržavaju upravu kluba i Fan club BBB – tzv. mamićevci. Iako nije postojalo formalno članstvo do kraja 2015., okrivljeni je bio član Fan cluba Dinamo, zajedno s pripadnicima te skupine odlazio je na utakmice, imao je određeni rejting među njima, pa je, među ostalim, mogao se koristiti i vozilom Fan cluba. A notorno je da su se te dvije skupine sukobljavale i verbalno i fizički, kako na području Zagreba tako i u Litvi te Škotskoj – navodi se u završnoj riječi tužiteljstva.

Sukob koji je tinjao među suprotstavljenim frakcijama Dinamovih navijača, prema optužnici je motiv zbog kojeg je Tunjić 25. listopada 2014. pucao po kombiju u kojem su bili predstavnici suprotstavljene frakcije BBB. I  dok  tužiteljstvo smatra da je sve što se Tunjiću stavlja na teret dokazano, njegova obrana, naravno, misli drukčije. Tunjićev odvjetnik Nikola Mandić tako je naveo da tijekom postupka nije izveden ni jedan nedvojbeni dokaz koji bi dokazivao da je Tunjić počinio to što mu se stavlja na teret.

– Tijekom ovog postupka nedvojbeno se jedino moglo zaključiti da navijačka scena u Zagrebu obiluje fizičkim obračunima navijača istog kluba. Teza je tužiteljstva da  su ti događaji utjecali na Tunjića da nekoga pokuša ubiti iz bezobzirne osvete. Tužiteljstvo antagonizam navijača opisuje kao one koji podržavaju i one koji ne podržavaju upravu kluba, a tu su tezu napuhali i mediji.  No prava je istina da antagonizam među navijačima postoji, da postoje i sukobi između njih te da je ovaj predmetni događaj nastao kao navijačko junačenje koje je prešlo granice, a ne kao bezobzirna osveta, što se optužnicom stavlja na teret – kazao je u svom završnom govoru Mandić.

Argumentima koje od suprotstavljenih strana je sud više povjerovao, trebalo bi se znati 11. ožujka za kada je zakazana objava nepravomoćne presude.

>> Tunjić: Na BBB-e nisam pucao. Nisam nikada ni bio na tom mjestu

Komentara 2

DU
Deleted user
23:52 09.03.2016.

Sad se odjednom ne zna tko je kriv??? pa gdje u oni koji su spominjali močvare,kriminal,Mamiće,čistke tj. svi oni koji su među mladima podizali tenzije??

YP
yo plavi
08:31 11.03.2016.

boli me surla kaj on ili neka sutkinja misli, boli me briga o kojim s egrupama radi ovdje se radi o pokušaju ubojstva i sve ostalo nije bitno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije