Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIn

Svjedok na suđenju Merčepu: U školi mučeni civili? Gluposti!

tomislav merčep
Davor Višnjić/PIXSELL
11.07.2013.
u 16:14

Te sam noći ja bio tamo i nikakvo mučenje nisam ni vidio ni čuo – kazao je Toni Hnojčik

– Tijekom 1991. u Pakračkoj Poljani bio sam desetak puta, no tamo nisam vidio da je netko mučio civile. Nakon oslobađanja Bujevice, prespavao sam u školi, a poslije sam čuo, u jednom lokalu u Daruvaru, neke ljude kako pričaju da su te noći u školi mučeni srpski civili. Rekao sam im da su to enormne gluposti jer sam te noći ja bio tamo, i nikakvo mučenje nisam ni vidio ni čuo – kazao je Toni Hnojčik, fotoreporter i snimatelj svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu.

Merčepu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog sastava MUP-a sudi zbog ratnog zločina nad civilima tijekom 1991. na području Pakraca, Kutine i Zagreba. Hnojčik, koji je zajedno s novinarom Sašom Lekovićem krajem 1991. bio na terenu s hrvatskim postrojbama dok su zauzimale selo Bujevicu, kazao je kako su dan nakon toga on i Leković uzeli izjavu od Merčepa. Kazao je da Merčep u akciji nije sudjelovao, no kada su s njim razgovarali imao je ozlijeđenu ruku i lice.

Na upit zašto su baš izjavu uzeli od Merčepa, Hnojčik je kazao:

– Zato što je bio tamo. Nisam baš previše o tome ispitivao kolegu Lekovića.

Upitan pak je li Merčep bio zapovjednik tih postrojbi, Hnojčik je rekao da on to ne zna, no da misli da je mogao biti.

– Isto tako zapovjednik im je mogao biti i Stipe Manđarelo, koji je na tom terenu bio aktivniji od Merčepa – dodao je Hnojčik.

Hnojčik je sudu predao i nemontirane snimke koje je tog dana snimio dok je s hrvatskim postrojbama bio na terenu.

Svjedočili su i neki od policajaca koji su radili očevid u Pakračkoj Poljani kada su iskopavana mrtva tijela. Jedan je kazao da je policijska postrojba bila pod ingerencijom MUP-a, no ni taj svjedok nije znao reći tko je njome zapovijedao. Drugi je pak posvjedočio kako su u to vrijeme radili očevid na desetak mjesta u Pakracu i Lipiku na kojima su našli mrtva tijela.

– Ne znam koliko je bilo tih tijela, no bilo ih je dosta – kazao je svjedok.

>> "Mom su suprugu u Pakračkoj Poljani puštali struju u crijevo"

>> Leković: U Pakračkoj Poljani nisam vidio nikakav zatvor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije