Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKICA GAŠPAR:

'Mom su suprugu u Pakračkoj Poljani puštali struju u crijevo'

tomislav merčep
Davor Višnjić/PIXSELL
08.04.2013.
u 15:53

Moj je suprug plakao te molio da ga puste jer ništa nije kriv, ispričala je Ankica Gašpar

- Moj je suprug 18. listopada 1991. otišao u Kutinu po plaću i više se nikada nije vratio. Kasnije sam doznala da je tog dana nakon mučenja likvidiran u Pakračkoj Poljani. Da su mog supruga Savu Mijića mučili u Pakračkoj Poljani i to tako što su mu žicom puštali struju u debelo crijevo, ispričao mi je Branko Velagić. On je također bio zatvoren u Pakračkoj Poljani, u međuvremenu je umro, a pričao mi je da je moj suprug plakao te molio da ga puste jer ništa nije kriv - kazala je Ankica Gašpar, svjedočeći u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Merčepa se tereti za ratni zločin počinjen nad civilima tijekom 1991., a svjedokinja, koja je u vrijeme suprugova nestanka radila u policiji kao daktilografkinja, ispričala je još neke detalje koje je čula od Velagića.

- Pričao mi je da je on u Pakračkoj Poljani bio prisiljen ubijati civile i kopati im rake. Kazivao mi je da su zarobljenike skidali do gola, vezali ih lancima i nakon toga zakapali. Inače, među mojim kolegama koji su radili u policiji tada se pričalo da postrojbom u Pakračkoj Poljani zapovijeda Merčep. Pričalo se i da pripadnici njegove postrojbe ubijaju nevine ljude - kazala je svjedokinja.

Merčepov branitelj Marko Ujević svjedokinji je predočio da je prema MUP-ovoj nacionalnoj evidenciji nestalih stoji da je njezin suprug nestao u Lipiku. No svjedokinja je ostala pri svojoj tvrdnji da joj je suprug likvidiran u Pakračkoj Poljani. Svjedočila su i dvojica pripadnika pričuvne postrojbe MUP-a, kojom je prema optužnici zapovijedao Merčep. Jedan od njih, Mario Vrban, i sam je bio u Pakračkoj Poljani 1991., a kazao je da je za zločine zna samo iz medija.

- Da se tamo nešto događalo, prvo sam čuo od mog oca koji me je pitao kakve se to svinjarije tamo događaju. Ostao sam u šoku jer ništa o tome nisam znao. Merčepa sam tamo vidio možda dvaput, jednom je držao motivacijski govor. Čuo sam i da je zatvor bio kod nogometnog igrališta ali ga ja nisam primijetio - kazao je svjedok.

Miro Bajramović, koji je također trebao danas svjedočiti, ponovo se nije pojavio. On je inače bio pripadnik postrojbe koji je prvi javno progovorio o zločinima koji su počinjeni. Inače, u nekoliko navrata do sad sud je poslalo policiju da ga privede, no svaki put kada bi policajci došli Bajramović nije bio na kućnoj adresi.

>> Imao sam dojam da je Merčep običan vojnik, a ne zapovjednik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije