Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedaće na moru

Ribarica potonula na vezu u Splitu, druga se nasukala kod Ista, a kod otoka Sv. Grgur sudar

Pomorska nesreća
Duško Marušić/PIXSELL
31.08.2014.
u 11:50

Računica je to intervencija Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u proteklih par dana.

Jedna ribarica potonula je na vezu u Splitu, druga se nasukala kod Ista, a kod otoka Sv. Grgur sudarile su se dvije brodice. Računica je to intervencija Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u proteklih par dana.

Ozlijeđenih osoba nema, a zabilježena su manja onečišćenja mora.

U petak oko 18 sati stigla je dojava o sudaru dvaju plovola kod otoka Sveti Grgur. Na mjesto nesreće stigli su djelatnici  nadležne ispostave u Rabu i Loparu, zajedno s liječnikom.

U sudaru su sudjelovali turistička brodica iz  Novog Vinodolskog kojom je upravljao hrvatski državljanin I.F., a koja je udarila u gumenjak M.B. iz luke Crikvenica. Alkotestom nije utvrđena konzumacija pića, a osim manje matrijalne štete na gumenjaku nije uočeno onečišćenje mora. Djelatnici Lučke ispostave Lopar odteglili su gumenjak u lučicu Sv. Grgur kamo su pristali u 20 sati. Istraga se nastvalja kako bi se utvrdila eventualna prekršajna odgovornost sudionika.

Ribarica se nasukala

Drugu dojavu o pomorskoj nesreći Središnjica je zaprimila kasno u petak, u 23.52 sati kada su djelatnici Lučke kapetanije Zadar dojavili o nasukanju ribarskoga broda kod otoka Ista.

Kod hridi Križica ispred uvale Kosirača, otok Ist, nasukao se  ribarski brod naziva „Šango“ luke upisa Privlaka.

Zapovjednik nasukane ribarice N.V., hrvatski državljanin, izvjestio je da nitko od osam članova posade nije ozlijeđen, ali je oštećen brodski trup i uočen je manji prodor mora, no bez onečišćenja mora i morskog okoliša, a kako situacija nije bila pogibeljna te su vremenski uvjeti na moru bili povoljni Lučka kapetanija Zadar u dogovoru sa Središnjicom naložila je komercijalno odsukavanje nasukane ribarice, koje je uspješno obavljenou subotu u 15.30 sati uz nadzor djelatnika Lučke ispostave Silba.

Uzroci se nasukanja tek trebaju utvrditi.

Onečišćenje mora

U luci Brižine u subotu je pak oko 6.45 sati  došlo do onečišćenja mora nakon potonuća ribarskog broda "Lica" vlasnika iz M.R. Splita.

O nesreći je Središnjica obavijestila Lučku kapetaniju Split i nadležnu Lučku upravu Split odakle su u intervenciju angažirali specijaliziranu tvrtku za uklanjanje onečišćenja na moru. Iz  brodskog je  spremnika iscurilo  oko 50 litara diesel goriva. Vlasniku potonuloga broda naloženo je komercijalno izroniti brod.

>>Na maloljetnu Njemicu naletjela jahta i usmrtila je

>>Ispovijest žene koja je pokrenula Hrvatsku u potrazi za suprugom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije