Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opsadno stanje

Ratobornu obitelj pekara i Hvarane odvaja policija

policija
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
19.06.2014.
u 19:45

Interventna policija okupirala je grad kako ne bi došlo do novih sukoba

Hvar je treći dan pun pripadnika interventne policije koja je upućena iz Splita kako bi uvela red i mir nakon što je u ponedjeljak navečer skupina vandala upala u lokal Marinero, pretukla suvlasnika Franu Žuvelu i demolirala inventar. Ogorčeni mještani krenuli su u osvetnički pohod, uhvatili jednog od braće Lekaj, vlasnika pekarnice koji su, prema policijskom izvješću, naručili i platili napad.

Spriječili rad pekarnicama

Od razjarene svjetine spasila ga je policija suzavcem i pucajući u zrak. Na koncu je policija uhitila trojicu napadača i Marijana Lekaja, a za 30-godišnjim Antom Markulinom, koji je navodno dobio novac i organizirao napad, te jednim kompanjonom tragaju. Sva su trojica u istražnom zatvoru, dok je Marijan Lekaj, koji je naručio napad, pušten. Povod brutalnog premlaćivanja Žuvele, što je Hvarane dignulo na noge, jest to što je Lekajeve, koji drže pekarnicu u blizini njegova lokala, upozorio da iz uličice maknu gajbe kako ne bi ometale prolaz gostima.

– Ante Markulin inače je iz Sinja, a po Hvaru ga već nekoliko godina viđam, ali nikada u životu s njim nisam kontaktirao. Ostale napadače prvi sam put vidio u životu – rekao nam je Žuvela, kojemu su kriglom razbili glavu pa ima tri šava, sedam na čeljusti, a petorica siledžija stolicu su mu razbila o leđa, a dio inventara demolirali... Pred gostima. To je bilo dovoljno da se Hvarani u nekoliko minuta okupe i krenu u osvetnički pohod. Naime, nered u mjestu tijekom turističke sezone, ali i problemi s Lekajevima, koji u Hvaru drže četiri pekarnice, nisu od jučer.

– Pekarnice, po zakonu, mogu raditi 24 sata i bilo je pritužbi građana na Lekajeve. On je došao u moj ured, prijetio i vikao. Tko bi mu se usudio obratiti kritikom ili primjedbom, uvijek bi reagirao agresivno i neprimjereno – kazao je bivši gradonačelnik Pjerino Bebić.

Unatoč brojnoj policiji, Hvarani su u srijedu spriječili rad svih Lekajevih pekarnica u Hvaru. Međutim, u četvrtak su na sastanku, koji je organizirala Udruga obrtnika Hvara, dogovorili da će smiriti situaciju, pustiti Lekajeve neka rade, a od Grada Hvara tražiti osiguranje poštovanja propisa i uvođenja reda, o čemu će se održati tematska sjednica Gradskog vijeća. U protivnom, obnovit će rad Higijeničarskog društva i sami će voditi brigu o redu i miru.

Na skupu 400 ljudi

K vragu i moji punti na glavi i razbijeni lokal ako iz svega ovoga ne uspijemo izvući nešto dobro i pozitivno. Borim se rukama i nogama da stanemo na balun. Sezona nam je počela, gledaju nas kao divljake – rekao nam je Frane Žuvela, koji je i predsjednik Sekcije ugostitelja.

Na skup u hvarskoj Loggi došlo je oko 400 ljudi dati mu podršku, a gradskoj vlasti uputili su konkretne zahtjeve: zabranu ispijanja alkoholnih pića na javnim površinama, povećanje broja komunalnih redara, povećan broja interventnih policajaca tijekom ljeta te angažiranje zaštitara, da se komunalnim redarima daju veće ovlasti... Gradonačelnik nije došao.

Lekajeve će, dogovorili su se, pustiti da rade.

– Ja sam se odvojio od braće i sada sam u Zagrebu. Nisam bio u Hvaru kada se to dogodilo, ali čuo sam se s njima, u petak će otvoriti pekarnice – rekao nam je Pal Lekaj.

>>Policija nerede suzbijala suzavcem i pucanjem u zrak

Komentara 55

BE
belimo
20:28 19.06.2014.

A zar taj lik koji je naručio i platio napad ne bi trebao biti u pritvoru dok se ne privedu pravdi i saslušaju svi batinaši....Pa ovo je bilo naručeno batinanje koje je moglo završiti smrću!?

PI
prava istina
20:26 19.06.2014.

E jesu Hvarani bez ideja, jednostavno bojkotirajte kupovinu kod Lekaja, otvorite svoju pekaru i isti će vrlo brzo napustiti Hvar. Sad će se javiti neki koji će reći da ne postoji netrpeljivost a ti sami isto misle.

GU
guc
20:33 19.06.2014.

Sami Lekajevi rekose da su u ulicici po obicaju sjedali na plasticnim kutijama u kojima ze razvozi kruh.Ma nemoj ,pa gdje je tu higijena da kruh jedem nosen ispod gaca pekara.A gdje je tu i sanitarna inspekcija-dali je ona ikada zavirila u Lekajevu pekaru ili je dosla samo do vrata i tamo dobila i pojela burek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije