Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĆA U MORU

Austrijanac poginuo roneći kod Paklenih otoka

policija
Foto: ilustracija
09.06.2014.
u 22:26

Ovo je treći smrtni slučaj ronioca ove godine. Dvoje ih je poginulo roneći s bocama, a jedan na dah

Austrijski državljanin E. E., rođen 1971. godine, utopio se danas nešto prije 15 sati kod Paklenih otoka, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Razlog utapanja na poziciji Mali Vodnjak zasad nije utvrđen.

Djelatnici Pomorske policije Hvar temeljem izjava očevidaca izvijestili su kako je poginuli ronilac prilikom skoka u more sa svom ronilačkom opremom odmah po doskoku kratko vrijeme ostao plutati na površini mora, što su primijetili ostali ronioci na palubi motornog broda "Bodul", kojim su isplovili u ronilačku turu, te su ga počeli dozivati no Austrijanac nije reagirao, da bi zatim naglo počeo tonuti prema dnu.

Ronilac koji je bio pripremljen za sljedeći zaron skočio je za Austrijancem, ali ga nije ga uspio dostići, te se morao zaustaviti na dubini od oko 25 metara od površine odakle je drugom kolegi na većoj dubini signalizirao opasnost. On je preuzeo unesrećenog Austrijanca pri samome dnu na oko 50 metara dubine, odakle ga je podigao do prvoga kolege, a ovaj ga je dalje izvukao do površine i potom na ronilački brod, gdje su započeli sa postupkom oživljavanja.

Zapovjednik "Bodula" odmah je po potonuću ronioca pozivom osigurao brzo plovilo s medicinskim osobljem iz Hvara radi hitnog prijevoza utopljenika na obalu, no medicinsko osoblje je dolaskom na ronilački brod konstatiralo smrt ronioca. Pomorska policija iz Hvara obavlja očevid o uzrocima ove nesreće, te je sva oprema i dokumentacija uključno i izjave očevidaca upućena na daljnje vještačenje.

Prema informacijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture ovo je treći smrtni slučaj ronioca ove godine. Dvoje ih je poginulo roneći s bocama, a jedan na dah.

Djelatnici nadležne Lučke ispostave Hvar utvrdili su kako je poginuli austrijski ronilac posjedovao sve potrebne dozvole za ronjenje, kao i dokaze o položenim ispitima za profesionalnog ronioca. Ronilački klub iz Hvara koji je organizirao ovu ronilačku turu također posjeduje sve potrebne dozvole za obavljanje djelatnosti, kao i motorni brod "Bodul", koji je specijaliziran za transport i brigu o roniocima.

>> Njemački ronilac utopio se kod otoka Visa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije