Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tino Bralo

Kralja šverca kave uhvatili dok je pretovarivao tri tone duhana

bralo
Boris Ščitar/Večernji list
22.11.2015.
u 23:00

Tini Brali (49) 1996. Damir Džebo izrešetao je auto ispred kuće

Tino Bralo (49), kontroverzni poduzetnik koji se 90-ih godina obogatio prodajom kave na području bivše Jugoslavije, ali i na Cipru, u Egiptu te Belgiji, osumnjičen je zbog šverca više od tri tone duhana.

Mora platiti trošarinu

Policajci i carinici Bralu su u nedozvoljenom biznisu uhvatili krajem prošloga tjedna. Zatekli su ga prilikom pretovara duhana iz kamiona u kombi u Lukarišću kod Dugog Sela. Ukupno 3071 kilograma duhana pronašli su u pretrazi njegova vozila i skladišta. Brali su duhan zaplijenili, a osim kaznene prijave za nedozvoljenu trgovinu, “zaradio” je i prekršajnu prijavu te će morati platiti trošarinu na duhan.

Tako se Bralo nakon desetak godina zatišja ponovno našao pod lupom istražitelja. Zadnji put spominjan je kao sporni kupac državnog zemljišta na otoku Mljetu 2006. godine. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku tada je istraživalo navodnu protuzakonitu prodaju navedenog zemljišta za 12 kuna po četvornom metru. Navodno se tada Bralo na natječaj javio kao jedini ponuđač, ali ugovor je na koncu raskinut jer Bralo nije u potpunosti isplatio novac za zemljište uz more za koje je pokazao interes. Međutim, Tino Bralo, podrijetlom iz Livna i prije se našao u centru medijske pozornosti. Svojevremeno se u intervjuima hvalio poznanstvima s poznatim akterima crnokronikaških priča i osobama iz regije čija su se imena svojevremeno vezala uz organizirani kriminal. Bio je poznanik Vjeke Sliška, Vanje Bokana, Ace Đukanovića, Andrije Draškovića, Hrvoja Petrača...

S kriminalnim miljeom 90-ih godina i kasnije nije samo prijateljevao već mu je dio njih i prijetio. Istaknuti lik zagrebačkog podzemlja, Damir Džebo, 1996. godine je i izrešetao njegov automobil pred kućom u Vrtlarskoj ulici. Tri godine prije nego što je ubijen, Džebo je od Brale navodno i posudio 10.000 tadašnjih njemačkih maraka. Novac mu je umjesto Brale predao njegov rođak Zoran Garić. Bralina rođaka poslije su oteli, a za njegovu otmicu bili su optuženi upravo Damir Džebo i Igor Mikola.

Također, trgovac kavom, a poslije i duhanom, našao se u središtu skandala u susjednoj Bosni i Hercegovini 2002. godine. Kako je pisao sarajevski list Oslobođenje, Bralu se povezivalo uz aferu AM šped zbog koje je Visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio ministra financija BiH Nikolu Grabovca.

Novac poslao u inozemstvo

Riječ je o aferi vezanoj uz carinske prijevare u BiH. Bralo je navodno varao na depozitima koje je, kao špediter kave, morao uplatiti u proračun. Taj depozit uplatitelju bi se vratio nakon dokaza o uredno plaćenoj carini. Bralu su u aferi optuživali da je preko posrednika kavu plasirao na crno tržište, a depozit bi tražio nazad krivotvorenim papirima. Priča se počela otpetljavati nakon što je bivši ministar financija isposlovao povrat carinskog depozita u iznosu od 1,76 milijuna konvertibilnih maraka koje je Bralo nekoliko dana poslije prebacio na račun svoje inozemne tvrtke. Dužnosnici iz BiH tvrdili su da mu je depozit vraćen jer je podmitio pojedine stranke i ministre.

– Sve su te optužbe o pranju novca, kriminalu, podmićivanju... gomila gluposti i laži. Recite, koga se to ne može kupiti za 21 milijun DEM, i zašto bih ja davao nekome toliki iznos za 1,7 milijuna duga? Zar je to logično – prokomentirao je Bralo u intervjuu za Večernji list 2002. godine. Danas je bio nedostupan. 

>> Sliško nakon sukoba s voditeljem kluba otišao po pušku pa se vratio i pucao

Komentara 11

Avatar istovari
istovari
07:19 23.11.2015.

Hercegovac....

NE
nemanatrag
07:27 23.11.2015.

Ima li uopće itko pošten južno od Ivan Sedla?

Avatar Tito zločinac
Tito zločinac
06:22 23.11.2015.

Ovaj je iz Livna kao i tvoj Milanovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije