Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokopan nedaleko od kuće roditelja

Kolege policajca Moguša: Očajni smo jer je previše toga ostalo nedorečeno

Ivan Moguš
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/5
04.01.2017.
u 21:56

Policajac Ivan Moguš, čije je tijelo pronađeno na savskom nasipu u Zagrebu, pokopan je u Stipanovcima kod Našica, nedaleko od kuće svojih roditelja

Zagrebački policajac Ivan Moguš (35), čije je tijelo pronađeno na nasipu u Savskoj Opatovini u ponedjeljak, i to nakon deset dana potrage za njim, pokopan je u Stipanovcima nadomak Našica.

Pretijesno je bilo groblje u tom slavonskom selu za sve one koji su se htjeli oprostiti od policajca koji je, kako je pokazao očevid, počinio samoubojstvo.

Okupilo se između 400 i 500 članova obitelji, prijatelja, kolega, znanaca, mještana koji su ga u tišini i dostojanstveno ispratili na vječni počinak. Policajci u odori koračali su uz kolica s lijesom.

– Nemam riječi kojima bih mogao opisati prazninu i tugu. Izgubili smo marljivoga kolegu. Prepoznatljiv po svojoj blagosti, samozatajnosti i skromnosti, bio nam je svima poželjan za kolegu – rekao je jedan policajac iz Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke.

Podsjetio je kako je Moguš u policijskoj službi od 1999., najprije u jedinici za osiguranje i pratnju, a potom u VII. policijskoj postaji Zagreb. Posljednje mu je radno mjesto, pak, bilo u ekipi za očevid PU zagrebačke.

– Znajte da smo očajni i bespomoćni jer je puno toga ostalo nedorečeno – rekao je Mogušev kolega. Groblje u Stipanovcima nalazi se baš na kraju ulice u kojoj je i kuća Ivanovih roditelja. Crna zastava izvješena je na njihovu domu u kojem je, kažu nam susjedi, i Ivan odrastao.

Otac mu nosi isto ime, Ivan, a radi u banci, dok je mama Ružica u mirovini. Ivan ima brata Željka koji živi u obližnjim Našicama. – Krasna je to obitelj, stvarno se ne može ništa ružno reći o njima. Ivan se rano odselio pa njega ne poznajem najbolje, ali zadesila ih je velika žalost – kaže nam jedna susjeda.

Svima njima, u prvom redu obitelji, ostat će vječno pitanje zašto je Ivan digao ruku na sebe, a tajna je to koju je nesretni policajac ponio u grob.

I dok kolege oplakuju Moguša, povlači se pitanje je li netko mogao spriječiti ovu tragediju.

Policajci nisu dovoljno zaštićeni ni plaćeni, liječnički pregledi ne provode se dovoljno često, a policajci bi morali imati mogućnost stalnog pružanja medicinske pomoći. Kažu to u Sindikatu policije nakon još jednog samoubojstva policajca.

Prema zakonima i propisima, kažu u Sindikatu policije, policajci imaju pravo na psihološku pomoć, no smatraju da psihologa koji rade u policiji ima premalo. U MUP-u pak kažu da psihologa ima svaka PU te da psiholozi djeluju proaktivno pa sami nakon stresnih situacija razgovaraju s policajcima, pa čak i s cijelim postajama.

No po stavu Sindikata policije, sve je to premalo jer, smatraju, policajcima bi psihološka pomoć trebala biti pružana stalno. Opetovano upozoravaju i na probleme s liječničkim pregledima, koji se, iako su zakonska obaveza, ne provode dovoljno često.

Prema postojećim zakonima, policajci na sistematske preglede trebaju ići svakih pet godina, dok pripadnici specijalne i interventne policije takve preglede trebaju obavljati svake dvije godine.     

>> Ekipa za očevid je pod najvećim stresom, ali psihologu nitko ne ide

Ključne riječi

Komentara 32

BL
bluescreen
23:17 04.01.2017.

Zašto šutiš Orepino?

OZ
ozzy52
05:39 05.01.2017.

Vječni mu pokoj.Iskreno mi je žao, što se nije,na vrijeme, požalio, svojoj obitelji,svojim kolegama....I vi preživjeli policajci, u današnje teško doba, kad ste u krizi,požalite se barem svojim kolegama....

HO
HopeZg
23:05 04.01.2017.

Nema sanse da SE ubio!! Glupost,samo Bog zna sto je on saznao i zbog toga zivot izgubio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije