Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poginulo dvoje ljudi

Tomislav Horvatinčić ne ide u zatvor, osuđen uvjetno i smije upravljati brodom

horvatinčić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/12
18.11.2015.
u 11:08

Obitelj poginulih talijanskih državljana nije došla na izricanje presude, a prvi put ni nijihov opunomoćenik

Na šibenskom sudu danas je donijeta presuda Tomislavu Horvatinčiću koji je proglašen krivim zbog pomorske tragedije u kolovozu 2011. u primoštenskom akvatoriju gdje su u naletu Horvatinčićeva glisera smrtno stradali supružnici Salpietro.

Osuđen je na godinu i osam mjeseci, uvjetno na tri godine u što se uračunava pritvor od mjesec dana te mora platiti 167.365 kuna sudskih troškova.

– Izražavam sućut i spreman sam se dogovoriti o obeštećenju – izjavio je Horvatinčić prije početka sudskog postupka.  

Obitelj poginulih talijanskih državljana nije došla na izricanje presude, a prvi put ni njihov opunomoćenik.

U obrazloženju presude istaknuto je kako je, iako svjestan da može ugroziti, lakomisleno vozio automatskim pilotom, glisirao sa 26,3 čvora te nije promatrao promet. Jedrilici nije ustupio pravo puta, presjekao joj je put, naletio na nju i lomio je. Potom je prešao preko nje, zbog čega je talijanski bračni par odbačen u more te su oboje preminuli zbog ozljeda. 

Prilikom izricanja kazne u obzir su uzete olakotne okolnosti žaljenja, spremnosti na isplatu odštete, činjenica da prethodno nije osuđivan i da ima zdravstvene probleme. Kazneno djelo sutkinja je prekvalificirala iz neizravne namjere u nehat, odnosno, uzela blaži oblik djela za koje je kazna predviđena u trajanju od 6 mjeseci do pet godina zatvora. U zatvor ide ako u roku od tri godine ponovi kazneno djelo, no nije mu zabranjeno upravljanje brodom. 

– Razočarani smo i ova kazna je preblaga čak i za ovo kazneno djelo. DORH će se žaliti – izjavila je Irena Senčić iz DORH-a. 

Veljko Miljević, Horvatinčićev odvjetnik, kazao je će se oni žaliti jer tvrde da je do pomorske nesreće došlo krivnjom Talijana. 

Podsjetimo, na posljednjem ročištu odvjetnik Horvatinčića Veljko Miljević istaknuo je, među ostalim, da obrana uzima kao vjerodostojne svjedočenja njemačkog nautičara Klausa Fuchsa koji je prvi došao na mjesto nesreće te Anice Đerđe koja je bila jedini očevidac nesreće. Naglasio je iskaz medicinske vještakinje tijekom suđenja koja je, kako je naveo, istakla da sinkopa odnosno gubitak svijesti može nastati naglo i bez ikakve najave.

– Obrana je dokazala razlog neubrojivosti kod okrivljenog zbog gubitka svijesti koja je mogla trajati i do 50 ili 60 sekundi. Kod Tome Horvatinčića je dokazana privremena duševna neubrojivost i sud je dužan Horvatinčića osloboditi – rekao je Miljević.

Odvjetnik Velimir Došen je rekao da je nepobitno utvrđeno da okrivljenik nije imao obvezu poduzeti ništa u upravljanju jahte, a da to nije ni mogao jer se nalazio u nesvijesti.

>> Federico Salpietro: Horvatinčić je lažljivac koji u Hrvatskoj ima podršku politike

Komentara 209

DU
Deleted user
11:17 18.11.2015.

Jedini tko tu pati od bolesti "gubitka svijesti" je hrvatsko sudstvo.

NE
nemanatrag
11:17 18.11.2015.

godinu i osam mjeseci!? Da je vikao za dom spremni dobio bi više....

BL
bluesbob
11:14 18.11.2015.

Ak je neubrojiv onda bi mu trebalo oduzeti i vozačku jer je neubrojivo i prije zgazil ljude

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije