Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje tuti

'Izgubili bismo Mostar da smo pokušali osloboditi zapovjednika'

mladen naletilić tuta (1)
Marko Lukunić/PIXSELL
19.07.2013.
u 13:59

Iskazom svjedoka nastavljeno je suđenje Mladenu Naletiliću Tuti zbog ubojstva Roberta Nosića 1993.

– Te sam večeri sa zapovjednikom, kojem sam bio vozač i tjelohranitelj, bio na večeri. U nekom trenutku preko motorole javili su nam da je prema policiji, nismo znali civilnoj ili vojnoj, krenulo između 50 i 100 naoružanih pripadnika Kažnjeničke bojne. Razoružali su nam vojni punkt, na kojem su bili ročnici, djeca od 16, 17, 18 godina.

Kada smo to čuli, krenuli smo prema Strojarskom fakultetu na kojem je bilo sjedište Vojne policije. Kada sam došao tamo, vidio sam Tutu. Nakon što smo se pozdravili, on je odjednom rekao: “Hapsite zapovjednika!”. Htio sam izvaditi pištolj, no pripadnici Kažnjeničke bojne su me razoružali i zatvorili – kazao je Predrag Levantić (52), svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Mladenu Naletiliću Tuti.

Tutu se tereti da je 24. studenog 1993. zajedno s najmanje 50 pripadnika Kažnjeničke bojne došao pred zgradu PU Mostar, tražeći Roberta Nosića, koji je bio pritvoren zbog ubojstva jednog od pripadnika Kažnjeničke bojne. Policajcima su zaprijetili ubojstvom te su ih razoružali, a kada nisu našli Nosića, otišli su do zgrade Vojne policije gdje su prijetnje ponovili.

Sa sobom su odveli zapovjednika Vojne policije i Nosića, kojem se poslije zagubio svaki trag te se vjeruje da je ubijen. U iskazu je Levantić kazao da on u tom trenutku nije znao da je osim zapovjednika odveden i Nosić, a za Nosićev nestanak, kazao je, doznao je poslije iz medija. Objašnjavajući što se događalo nakon odlaska Tute i njegovih ljudi, Levantić je kazao kako je on uskoro bio oslobođen, dok se zapovjednik vratio nakon sat vremena.

– Kada sam ga pitao je li dobro, kazao je: “Jesam, znaš kakav je Tuta.”. Rekao mi je da je Tuta htio da mu mi dostavljamo sva izvješća, na što zapovjednik nije htio pristati – pojasnio je svjedok. Željka Žganjera, Naletilićeva odvjetnika, zanimalo je jesu li Levantić i ostali pokušali osloboditi svog zapovjednika.

– Nismo pokušali, nismo o tome razmišljali jer je to bilo nemoguće. Mi smo bili na prvoj liniji fronte, Armija BiH od nas je bila udaljena oko četiri metra i da smo išli oslobađati zapovjednika, izgubili bismo Mostar – zaključio je svjedok.

>> Tvrdio da su ga tukli pendrecima, a sad kaže da su ga - naguravali!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije