Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pljačka iz 1996.

Horvatić: Dokazat ću da sam nevin i da mi je to namješteno

Mijo Horvatić
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
17.12.2014.
u 16:35

Priliku da iznova dokazuje svoju nevinost 73-godišnji Garešničanin dobio odlukom Europskog suda

-Već 18 godina se borim da dokažem da nisam počinio tu pljačku nego da mi je to namješteno i vjerujem da ću to u ovom ponovljenom postupku uz pomoć svojih odvjetnika konačno i dokazati - kazao je danas na Županijskom sudu u Bjelovaru 73-godišnji Mijo Horvatić iz Garešnice. Za pljačku banke u tom gradu, počinjenu još u veljači 1996. godine, njega je već u travnju iste godine nakon samo jednog jedinog ročišta isti Županijski sud proglasio krivim i osudio na petogodišnju zatvorsku kaznu koju je Horvatić od 1996. do 2001. u cijelosti i odležao.

Odbili mu sve žalbe

Prethodno se žalio najprije Vrhovnom, a potom i Ustavnom sudu, no žalbe su mu odbijene. Zanimljivo je da mu je odgovor na žalbu Ustavnog suda uručen tek 2009. nakon što je već odavno odslužio kaznu. Zbog te “slučajnosti” umalo je ostao bez mogućnosti žalbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. A upravo je taj sud utvrdio da su mu hrvatski sudovi povrijedili jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo na pravedno suđenje. Naime, na jedinom održanom ročištu Horvatić se žalio da su ga policajci prisiljavali na priznanje te zbog sumnje u manevriranje tragovima i izuzetim dokaznim materijalima tražio da se ispitaju policijski službenici i vještaci, no sud je to odbio zanemarujući čak i iskaz jedne od djelatnica banke koja je izjavila da ih je opljačkala mlađa osoba. Za osuđujuću presudu ključna je bila odjeća koju je na sebi imao pljačkaš, a koja je u jednom podrumu pronađena par sati nakon pljačke.

Manevrirali s dokazima!?

Horvatić je uz još nekoliko osoba istu večer priveden u policijsku postaju gdje je na njega reagirao policijski pas i tako ga povezao s pljačkom. -Kako su tragovi na odjeći bili jedini dokaz koji Horvatića povezuju s razbojništvom, a on osporava njihovu zakonitost, domaći sudovi morali su njegovoj obrani dati mogućnost da ih u postupku provjeri-stoji uz ostalo u obrazloženju presude Europskog suda zbog koje se suđenje sada i ponavlja. Dvojbeno izuzimanje i manevriranje dokazima temelj su Horvatićeve obrane. O tim okolnostima jučer su svjedočila četvorica policajaca koji su tada sudjelovali u krim-obradi, no iz njihovih iskaza budući da se malo toga sjećaju teško je bilo što zaključiti. Suđenje je prekinuto i nastavlja se u siječnju kada će biti ispitani ostali svjedoci. 

>> Pet godina služio kaznu bez pravednog suđenja

Komentara 1

SO
Soljženicin
18:14 17.12.2014.

kad bi sve lopove tako brzo procesuirali, pa gdje bi nam bio kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije