Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno

Dvojici liječnika uvjetna kazna za primanje mita od po tisuću eura

'  za obzor...04.02.04. dr. milan vrkljan i pacijentica...sima popic snimio:davor visnjic'
''
30.05.2012.
u 08:00

Marko Doko i Milan Vrkljan za suđenja su tvrdili da su nedužni i da nikad nisu uzeli novac od pacijenata

Kirurg Marko Doko i internist Milan Vrkljan nepravomoćno su uvjetno osuđeni da su primili mito kako bi teško bolesnu ženu, Nadu Filić iz Bjelovara, u srpnju 2006. žurno hospitalizirali u zagrebačkoj bolnici “Sestre milosrdnice”. Iako drugih svjedoka primanja mita nije bilo, nego je liječnike teretio Nenad Filić, suprug žene koja je potkraj kolovoza 2006. umrla, sudsko vijeće USKOK-a u ponovljenom procesu zaključilo je da je unatoč nesigurnosti u iskazima, Filić, koji je svjedočio nekoliko puta, ipak vjerodostojan svjedok. Liječnici, kažnjeni s osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, na presudu imaju pravo žalbe.

Dosegli vrh u struci

Prema presudi, dr. Doko je kao kirurg u KB-u “Sestre milosrdnice” 18. srpnja 2006. tražio od Nenada Filića 1000 eura za sebe i 1000 eura za dr. Vrkljana. Filić mu je dao 1000 eura i supruga mu je taj dan hospitalizirana u “hitnom prijemu” na preporuku dr. Doke i smještena na odjel kod dr. Vrkljana.

– Nisam kriv, nisam tražio ni primio novac i ne želim odgovarati na pitanja, ali moram se braniti od objeda. Kirurg sam 30 godina koji je postigao vrhunski status i profesor sam na Medicinskom fakultetu. Nikad prije nisam bio u situaciji kad se neki pacijenti izgube da smrt pacijenta rezultira mržnjom – branio se dr. Doko.

I dr. Vrkljan profesor je na Medicinskom fakultetu, a na sudu je rekao: – Poričem kazneno djelo koje je strašno, za 25-godišnjeg rada nikad nisam tražio ni dobio novac. Pretpostavljam da sam bio dežuran taj dan kada je žena primana u bolnicu. S dr. Dokom sam u površnom odnosu i bila bi drskost da za mene traži novac i smatram i oštećenika drskim kad tvrdi da je novac dao. Ni on nije želio odgovarati na pitanja.

Filić, zidar po struci, sa ženom, puncem i ženinim bratićem kod dr. Doke je došao na preporuku doktora iz Bjelovara. Svjedočio je da je dr. Doko pregledao nalaze i rekao “da fale papiri” te ih ispitivao gdje rade.

Napisao na papiriću

Rekao je da mu ženu ne može primiti, ali da ima kolegu koji je može primiti na odjel, no treba s njim razgovarati.

– Rekao nam je da odemo popiti kavu, a mi smo zaključili da će doktor tražiti novac, pa mi je punac dao 1000 eura. Poslije mi je dr. Doko u svom uredu izvadio papirić na kojem je rukom bilo napisano “meni 1000 eura, dr. Vrkljanu 1000 eura”, te ga zgužvao u ruci. Tada sam mu onih 1000 eura stavio u džep kute, a on je rekao da se trebamo javiti dr. Vrkljanu – svjedočio je. Sutra je, tvrdi, dao 1000 eura i dr. Vrkljanu. Žena mu je nakon 10-ak dana puštena iz bolnice, a operacija je bila dogovorena za 22. kolovoza kod dr. Doke. Zbog komplikacija nije operirana, a nekoliko dana poslije je umrla. Na pitanje suca bi li podnio prijavu da mu je žena preživjela, Filić je rekao: “Ne bih, prijavu sam podnio jer mi je bilo obećano da će s mojom ženom biti sve u redu.”

Komentara 10

DO
doktorica
08:41 30.05.2012.

koliko vrijedi život?!Nemjerljivo više od navodnog iznosa,tako da je to sve obična objeda nesretnog čovjeka kome je žena umrla,a naše (\"neovisno\")sudstvo je zaista doseglo dno dna i nema pametnijeg posla umjesto da osuđuje mafijaše,lopove koji su pokrali tvornice,poduzetnike koji ne plaćaju porez itd...

VI
vital
09:48 30.05.2012.

znači kažnjavat ćemo liječnike za kuverte? Pripremite se za posjet liječniku po tarifi od 500 kn

KA
katja666
08:18 30.05.2012.

Kome tu vjerovati ? Što to znači \"vjerodostojan svjedok\" ? Da je iz \"ugledne obitelji\" ? Da li su kod liječnika možda pronađene inkriminirane, označene novčanice ? Ima li svjedoka ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije