Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATIĆ I BABIĆ POBJEDNICE

Spektakularan dan za hrvatsku delegaciju na Olimpijskim igrama mladih u Kini

Ivana Babić, Matea Jelić, Brigita Matić
Foto: Dražen Brajdić
1/2
19.08.2014.
u 19:30

Obje su u finalima radile pametno i obje su pobijedile na kazne

U samo jednom danu dvije su srčane splitske cure osvojile dva olimpijska zlata. Na Olimpijskim igrama mladih u kineskom Nanjingu, pozlatile su se 17-godišnja tekvondašica Ivana Babić (55 kg) iz TK Marjan te 18-godišnja džudašica Brigita Matić (78 kg) iz JK Pujanke.

Obje su u finalima radile pametno i obje su pobijedile na kazne. Ivana je slavila protiv Turkinje Saridogan (1:0), a Brigita je u taktičkoj borbi nadmudrila Bosanku Samardžić koja je zaradila dva "shida".

– Odlučila sam se za taktički finale jer dobro poznajem tu curu. Uvijek mi je bila nezgodna pa ju nisam išla bacati, nego smo išli na opomene. Tako je o finalu zborila Brigita, a za promišljeni nastup u finalu odlučila se i Ivana:

– Nakon što sam u prvoj rundi povela na kazne, morala sam paziti da ja ne zaradim kaznu. Finala često baš i nisu atraktivna, no ja sam se držala našeg taktičkog plana.

A njega je, zajedno s Ivaninim klupskim trenerom, osmislio Dragan Pinjuh, šef tekvondaškog dijela delegacije, inače trener Kninjanke Matee Jelić. On je i prvi s kojim je Ivana podijelila svoju veliku radost, no čim se domogla telefona, nazvala je Split:

– Zvala samo svog klupskog trenera Veljka Lauru jer on je za ovo najzaslužniji.

Zahvalnost klupskim trenerima odmah je izrazila i Brigita Matić:

– Najprije sam suzu radosnicu vidjela u oku trenera u borilištu Slavka Preradovića, trenera iz mog kluba, a onda sam kontaktirala i s osobnim trenerom, Slavkovim bratom, Vladimirom Preradovićem, koji mi je priznao da se rasplakao.

Vladimir nije mogao biti u Nanjingu s Brigitom jer priprema njezinu stariju sestru Barbaru za nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu. A Barbara je uvijek bila neka vrsta Brigitine prethodnice pa je prije četiri godine i ona osvojila medalju na Olimpijskim igrama mladih, broncu u Singapuru.

– Džudo sam počela trenirati zbog sestre koja je od mene starija godinu i dva mjeseca jer sam ju još kao vrtićanka pratila na njezine prve treninge. Kada su se navečer srele u svom apartmanu u olimpijskom selu, Ivana Babić i Brigita Matić su se jedna drugoj bacile u zagrljaj, no nisu pretjerivale sa slavljem.

– S obzirom na to da naša cimerica, tekvondašica Matea Jelić, nastupa dan poslije mi smo odlučile da ćemo slaviti kada ona završi svoj nastup. Ivana i ja idemo navijati za nju u želji da i ona osvoji zlato. Od početka Igara nas tri smo zajedno u sobi koju smo nazvale "zlatnom sobom" – pričala nam je džudašica Brigita.

I ona i Ivana na ove Igre nisu došle posve fit. I dok je Brigita u posljednje vrijeme imala problema s leđima, tekvondašica Ivana vratila se nakon teške ozljede (loma fibule) na prošlogodišnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu.

– Za ove Igre nisam toliko trenirala koliko za Svjetsko prvenstvo. Tada mi je bilo teže jer sam za zlato morala pobijediti šest puta, a ovaj puta su mi za zlato trebale tri pobjede. No, ovdje u Nanjingu sam osjećala veći pritisak jer su nakon svjetskog zlata svi očekivali da i ovdje budem zlatna, no izgleda da sam se s tim dobro nosila – rekla je Ivana.

Kuriozitet dana (utorak) u Nanjingu bio je taj da je i druga hrvatska Ivana Babić taj dan nastupala. I ona je bila izvrsna, u gađanju zračnom puškom na 10 metara osvojila je peto mjesto.

>> Brigita Matić i Ivana Babić postale olimpijske prvakinje!

Komentara 3

KA
kajinx
02:41 30.08.2014.

Kakav divan uspjeh, sračne čestitke!

Avatar think pink
think pink
19:55 19.08.2014.

drugim riječima - taktika izbjegavaja borbe. pa i nije baš nešto čime se čovjek hvali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije