Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP U KARATEU

Samoborka Lenard u jednom danu u dva europska finala

Karate
Foto: Dražen Brajdić
1/7
20.03.2015.
u 18:25

Hrvatska ženska borbena vrsta u posljednjih je pet godina osvojila šest odličja, dva svjetska i četiri europska i to pod vodstvom izbornika Dragutina Galine

Na 50. Europskom prvenstvu u karateu što se održava u Istanbulu, hrvatski karataši izborili su se za tri finala i šest borbi za broncu. Najnoviji je hrvatski finalist ženska borbena vrsta u sastavu Ana-Marija Bujas Čelan (27), Azra Saleš (27), Ivona Tubić (22) i Ana Lenard (23), koje na putu do vrhunca prvenstva nisu izgubile niti jedan pojedinačni bod.

Nakon što su u prvom kolu bile slobodne, Hrvatice su pobijedile Engleskinje (Saleš  6:0, Tubić 4:0), Makedonke (Saleš 1:0, Tubić 2:0), a potom i Turkinje (Tubić 0:0, Lenard 0:0, Saleš 5:0). Naše su cure u polufinalu učinile ono što se smatralo nemogućom misijom. Nadjačale su favoriziranog domaćina zahvaljujući ponajprije maestralnoj strategiji. Naime, dogovoreno je da Tubić (68 kg) i Lenard (61 kg) idu na 0:0 protiv nižih i bržih Ozcelik (50 kg) i Yakan (55 kg), a da onda poluteškašica Saleš (68 kg) ide na sve ili ništa protiv lakše Coban, što je Azra izvela maestralno.

– Šokirana sam, ali na pozitivan način. Na Svjetskom prvenstvu smo zbog mene izgubili od Grkinja jer sam kod svog vodstva prejako udarila suparnicu pa sam diskvalificirana. Ovaj puta sam to svojoj ekipi vratila i to je sjajan osjećaj – kazala je simpatična Riječanka proglasivši ovu borbu najvećom u karijeri.

Sve do pola minute prije kraja i u ovoj je borbi bilo 0:0, a onda je Azra poentirala rukom.

– To vodstvo bilo je jako važno za nastavak borbe, meni u glavi prije svega. Sedam sekundi kasnije oni su uložili žalbu koja, srećom, nije usvojena, a i ta mi je pauza pomogla da se posložim u glavi. Kada mi je 10-tak sekundi prije kraja prošla noga u njezinu glavu, znala sam da mi više ništa ne može.

Borbe protiv Engleskinja i Makedonki Ana Lenard je odgledala, dijelom i zbog toga što zbog vodstva 2:0 treće borbe nije niti bilo. No, u trećoj je savršeno odradila svoj taktički zadatak.

˜– Moj i Ivonin zadatak je bio da sjajne Ozcelik i Yakan neutraliziramo jer na njihovu domaćem terenu nismo smjele ništa riskirati.

Jednu takvu borbu živaca vodila je i Ivona Tubić, koja je, za razliku od pojedinačne finalistice Lenard, morala što prije zaboraviti svoj pojedinačni nastup dan prije:

– Ovo su cure koje nisam smjela iznevjeriti. Uostalom, meni je ekipna medalja draža, nekako svi više ginemo, odgovorniji smo u borbi.

Vrlo odgovorno ponijela se i kapetanica Ana-Marija Bujas Čelan koja nije odradila niti jednu borbu. Protiv Engleskinja zato što nije bilo potrebe za borbom na trećoj ploči, a protiv Turkinja jer je ona sama tako odlučila.

– Ja nisam tu da se borim za sebe, nego da se borim za hrvatski grb. Ja živim za ovu zemlju, uvijek dam sve od sebe da dignemo hrvatsku zastavu. Ne mogu ja raditi protiv Turkinje koja je 25 kilograma lakša i pet puta brža od mene.

Štoviše, Ana-Marija je bila i strateg ove polufinalne pobjede:

– Rekla sam izborniku Galini da mi dopusti da ja posložim strategiju, na što je on rekao: "Dobro, no ti odgovaraš." Predložila sam da u prve dvije borbe idemo strogo ciljano na remi, bez bodova, tako da nismo ispalili niti jedan metak. Potom sam Azri rekla da će morati pobijediti i ona je to i učinila.

Dragutin Galina ženski je izbornik već 13 godina, a u posljednjih pet godina ovo mu je šesta ekipna medalja na najvećim natjecanjima. Na Svjetskim prvenstvima ima broncu i srebro, a na Europskim prvenstvima zlato, srebro i broncu.

Nažalost, muška borbena momčad nije niti približno tako uspješna pa je izgubila već u prvom kolu i to od Njemačke (0:3). Novi izbornik Fedor Nalis podmladio je sastav i počeo graditi novu vrstu, koja je na ovom prvenstvu platila ceh svom neiskustvu. Ipak, Fedor u tome nije tražio alibi:

– Sva naša dobra energija s priprema rasplinula se nakon 0:8 našeg kapetana Gorana Lučina na prvoj ploči borbe s Njemačkom. Kad je on pao, pali su i ostali.

 Lučin je pao i zbog toga što nije psihološki bio spreman, što je priznao i sam:

– Otkako sam operirao koljeno nemam potrebnu sigurnost u borbi. Raditi samo na kontre moguće je u Hrvatskoj ili u regiji, ali ne i na ovoj razini.

U danu ekipnih natjecanja nastupili su i naši karataški trojci, a i cure i dečki izborili su pravo nastupa u nedjeljnim borbama za broncu. Vlatka Kiuk, Petra Krivičić i Mihaela Petrović imat će puno teži posao (Italija) nego što je to slučaj s Ivanom Ermencom, Franjom Maškarinom i Damjanom Padovanom koje čeka ogled s Rusima.

 Rusija će biti suparnik Hrvatskoj i u subotnjem finalu ženskih borbenih vrsta (18 sati), a samo šest sati prije Ana Lenard nastupit će i u svom pojedinačnom finalu (61 kg) i to protiv bivše svjetske prvakinje u kategoriji niže, Francuskinje Ignace. Prije nje, priliku za zlato imat će pak i Maša Martinović (preko 68 kg) kojoj će se suprotstaviti Turkinja Hocaolgu.

>>Fantastičan dan hrvatskih karatašica: Prvakinja Lenard i debitantica Martinović u finalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije