Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi na olimpijske igre

Kći sindikalca Ozrena Matijaševića promijenila državljanstvo i nastupat će za Makedoniju

petra matijašević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
12.05.2015.
u 19:15

Razlog: Ispala sam iz reprezentacije, a ovo mi je bila zadnja prilika za OI

Splićanka Petra Matijašević promijenila je sportsko državljanstvo i od ovog SP-a, koji danas počinje u Čeljabinsku, nastupat će za Makedoniju. S obzirom na to da je to prije nekoliko godina učinila i Korčulanka Franka Antić, izgleda da Hrvatska ima tekvondašica za izvoz.

– Frankina je situacija drugačija jer joj je majka podrijetlom Slovenka i ona je otišla još neafirmirana – kazala nam je kineziologinja koju smo zatekli u Skoplju.

Petra nije u najsretnijem trenutku izabrala Makedoniju jer tamo su veliki politički nemiri, no o tome nije htjela govoriti.

– Nastupati za drugu zemlju emotivna je odluka, no meni je 26 godina i ovo je posljednja prilika da se plasiram na Ol. Te-kvon-do nije komercijalan sport da bih se njime bavila i sa 31 godinom, koliko ću imati 2020. Olimpijske igre moj su san i, kako se nisam našla na popisu reprezentativki za ovaj SP, a on je bodovno presudan za plasman u Rio, nisam imala drugog izbora. Ovo je samo želja da izvučem maksimum od karijere.

Moguć dvoboj s Radoš

A taj je popis sastavljao njezin klupski trener iz Marjana i izbornik Toni Tomas, koji se, prema rezultatima na kriterijskim natjecanjima, odlučio za svjetsku juniorsku prvakinju Mateu Jelić (19). Tomasova reakcija bila je: "Ona ima pravo slijediti svoj san".

– Ne znam kakva bi druga reakcija mogla biti jer te-kvon-do je moj život, a ja životnu priliku nisam dobila.

U međuvremenu je Petra promijenila kategoriju i prešla do 73 kg u kojoj joj, u 2. kolu, na putu stoji aktualna europska prvakinja Hrvatica Iva Radoš.

– Prema novoj odredbi WTF-a, uspjela sam dosad zarađene bodove prebaciti u višu kategoriju, a problema nisam imala ni s izlaznim pismom. Ljudi iz Hrvatskog te-kvon-do saveza tu su bili korektni. Logika je tu bila jasna, ako me već ne trebate u reprezentaciji, dajte mi slobodne papire jer na lageru imam 115 bodova koji će, ako ne nastupim, propasti. Prema olimpijskim bodovima trenutačno sam 10., a s bodovne liste na OI će prvih šest.

I tata mi je pomogao

A vezano za prelazak, kaže Petra, angažirao se i njezin otac, poznati sindikalni vođa Ozren Matijašević.

– Tata me podržao i pomogao da se sve to realizira.

Bilo je još zainteresiranih za Petru, no s obzirom na kratkoću rokova trebalo je pronaći onu koja nema sporu administraciju.

– U većini zemalja uvjet je da ste u toj zemlji živjeli nekoliko godina, a jako malo ih je koje imaju takvu odredbu poput Makedonije, da se može dobiti državljanstvo ako je to od državnog interesa za sport i kulturu.

>> Lucija Zaninović zlatna, Petra brončana na Luxor openu

Komentara 52

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
21:39 12.05.2015.

ocekujem da se otac prikljuci makedonskim sindikalistima

DU
Deleted user
21:59 12.05.2015.

Dok srede papire ode jadnim Makedoncima država... ali, i ja sam za to da cura napravi kako joj paše.... kad sanader može prodati državu, može i cura uzeti drugo državljanstvo...btw, jel joj stari još koristi državni stan u Ilici kodd Britanca? viđao sam ih kako tamo ulaze... ne jednom :-)) .... admine- ko Boga te molim, kad opominješ točkom 5 koju nitko ne razumije, bar citiraj članak u kojem sam pisao velikim slovima ili skrenuo s teme... jer, nikada ne psujem, to dakle otpada... bez veze me opominješ kada ne znam konkretni razlog....

VE
verica2
22:07 12.05.2015.

Sportsko državljanstvo!? Ni mi je jasno. Znači li to da liječnik, kad promijeni državljanstvo, dobiva medicinsko državljanstvo, glazbenik glazbeno, matematičar matematičko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije