Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedite umjereno

Orahnjača, pita od jabuka, bakalar... Hm, kako im odoljeti u ovo blagdansko vrijeme?

božićni ručak
Foto: Thinkstock
18.12.2013.
u 11:32

Blagdansko vrijeme donosi nam i obilje hrane na našim stolovima, ali to ne znači da moramo jesti "kao da ne postoji sutra".

Božićno doba vrijeme je kada se na našim stolovima nađe obilje hrane i slastica kojima teško možemo odoljeti. Obilazak svojih najdražih ne može proći bez novih zalogajčića u našim ustima, a i nije pristojno odbiti ponuđenu hranu koju je netko pažljivo i strpljivo pripremao za vas. Bakina pita od jabuka, tetina orahnjača, mamin bakalar, svekrvine mađarice, puničine jaffa kocke, kumina čokoladna torta... I popis tako može unedogled...

Teško je ostati toliko priseban i kontroliran i odbiti sve te delicije, od kojih neke jedemo najčešće samo za božićnih blagdana, jednom godišnje. Ali nakon višestrukih ručkova, užina i večera naša vaga pokazat će ono što nikako ne želimo vidjeti. Dobili smo nekoliko kilograma. Kako bismo izbjegli taj scenarij, ove bismo godine mogli napraviti nešto po tom pitanju. Formula je zapravo vrlo jednostavna i ne otkriva "toplu vodu", ali ono što je svima najteže jest to provesti u djelo i biti ustrajni. Ne morate se odreći svih tih užitaka samo da biste zadržali postojeću težinu.

1. Umjesto dva ili tri kolača pojedite jedan. Ako ste kod svoje obitelji, onda ćete bez problema moći zatražiti da vam spreme koji komadić vaše omiljene slastice koju možete ponijeti kući. Tako nećete ostati zakinuti za harmoniju blagdanskih okusa na vašim nepcima, ali ćete količinu šećera rasporediti. 

2. Povećajte unos vode. Ako i inače pijete nedostatne količine vode, sada je pravo vrijeme da to promijenite.

3. Zamislite svu količinu kalorija koju unosite u sebe svakim novim zalogajem. Sve se to vrlo jednostavno pretvara u masne naslage kojih ćete se poslije teško riješiti. Ne znači da ćete se odreći svega, nikako. Potrebno je, osim doziranja količine, birati jela ako imate priliku. Uvijek birajte manje kalorične slastice ili jela. Ako možete birati između čokoladne torte ili pite od jabuka, radije uzmite komad pite, posebice ako slastice konzumirate poslije tijekom dana.

4. Krećite se. Vozite se u svom automobilu, idete "od vrata do vrata" i uglavnom sjedite? Promijenite to. Zašto se ne biste s još nekoliko članova svoje obitelji ili prijatelja uputili malo na zrak nakon jela? Imat ćete priliku razgovarati o nečemu što bi vam možda bilo nezgodno ispred drugih članova obitelji ili jednostavno malo protegnete noge na svježem zraku i potaknete cirkulaciju i ubrzate probavu nakon obimnog jela.

>>Borite se s kilogramima? Ovo su savjeti za ravniji trbuh

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije