Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinska reforma

Vlada odbila Samodolovu ideju nacionalizacije fondova

ante samodol (1)
Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL
06.06.2011.
u 22:00

Svi se slažu da treba naći rješenje za prve umirovljenike iz II. stupa, najizgledniji povrat u I. stup

Predsjednik uprave Hanfe Ante Samodol izašao je s prijedlogom promjene Zakona o mirovinskim fondovima bez suglasnosti vlade.

– Nacrt zakona isključivo je Samodolova osobna inicijativa. Hanfa nije ovlaštena predlagati zakone, već resorno ministarstvo i Vlada. Neobično je da takvo tijelo, bez obzira na samostalnost koju ima, izlazi s prijedlozima zakona bez konzultacija – kazao je Krešimir Rožman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva. Prva je to reakcija predstavnika Vlade na intrigantan prijedlog Hanfe da se 50 % vlasništva nad fondovima preda članovima, ali i kritika na račun Ante Samodola, koji stoji iza prijedloga. Nakon što je Samodol izašao sa svojim prijedlogom zakona, Ministarstvo gospodarstvo osnovalo je još jednu radnu grupu za taj segment mirovinske reforme u koju su uključili sve zainteresirane strane pa tako i Hanfu i mirovinske fondove.

– Hanfin prijedlog ima dobrih rješenja, ali nije nam prihvatljiva jedna vrsta nacionalizacije – kazao je Rožman. Kao mogući kompromis moglo bi se predložiti uvođenje članova u nadzorne odbore fondova, ali ne i u vlasničku strukturu. Radna će se skupina sastati potkraj ovoga tjedna, a kako neslužbeno doznajemo, najprije bi se moglo naći rješenje za dobrovoljne osiguranike u II. stupu. Na stolu su dvije mogućnosti, prva je da se za sto tisuća osoba koje su imale mogućnost izbora povrat u I. stup omogući u trenutku umirovljenja, a druga da se propiše rok od 30 dana u kojemu to mogu učiniti. U Vladi nemaju odgovora na pitanje hoće li se promjena provesti ove godine. Ministar Đuro Popijač kazao je na Danu poduzetnika tek da nije vrijeme za ozbiljne zahvate, no “oni će se kad- tad morati provesti”.

Komentara 8

OB
-obrisani-
06:10 07.06.2011.

Vrlo hrabro od kolege Samodola, vrlo hrabro. Zahvaljujemo

OB
-obrisani-
06:11 07.06.2011.

osim toga, jako dobra prijedlog, koji ćše Vlada kad-tad usvojiti. pitanje je timelinea kada će doći na red usvajanje ove odluke jer je dobra.

MN
MA NEMOJ!
22:25 06.06.2011.

pa da, zašto bi vlada to učinila...nije joj to u navici...učiniti nešto korisno za Hrvatsku bolje je da fondovi propadnu, tako će nas još lakše otkupiti \"pravi\" igrači tražim suđenja za veleizdaje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije