Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet do 12

Vikend-pregovori s Turcima zadnja šansa za Dioki

'16.08.2012. Krcki Most - Radnici Dina Petrokemije, clanice Dioki grupe, nezadovoljni otezanjem isplate zaostalih placa najavili su jednosatni skup upozorenja blokiravsi krci most. Photo: Nel Pavletic
Foto: 'Nel Pavletic/PIXSELL'
1/3
Autor
Marko Biočina
18.08.2012.
u 15:05

Propadnu li pregovori s Čeliskanom, država neće tražiti novog partnera i pokrenut će stečaj

Je li Vlada digla ruke od spasa Diokija? Takav zaključak mogao se iščitati iz izjave ministra financija Slavka Linića kako će nad posrnulom petrokemijskom kompanijom vjerojatno biti pokrenut stečaj. Dan nakon te Linićeve izjave, u Ministarstvu financija nisu željeli konkretno odgovoriti na pitanje hoće li zahtjev za pokretanje stečaja zaista biti podnesen, ustvrdivši kako odluka još nije donesena.

Odluka u ponedjeljak

\"O tome će biti odlučeno najkasnije do ponedjeljka, a javnost će tada biti obaviještena. Upućujemo vas da kontaktirate s upravom Diokija koja vodi pregovore s potencijalnim investitorom i prva će raspolagati informacijom o njihovu ishodu\", rečeno je u Ministarstvu financija.

Sudbina Diokija, dakle, još je neizvjesna, no evidentno je da država, ako pregovori s turskim Čeliskanom ne uspiju, više neće tražiti novog strateškog partnera. Kako ti pregovori teku, ne zna se, no neslužbeno se doznaje kako na posljednjem sastanku s predstavnicima Vlade Turci nisu odavali dojam ozbiljnih investitora.

– Nakon što već mjesec dana kontaktiramo, pitanja i ideje s kojima su predstavnici Čeliskana došli na sastanak s jednim ministrom u najmanju su ruku neozbiljni. Pokušali su maksimalizirati obveze države, a smanjiti svoje do te mjere da više za ispunjenje onoga što su obećali nisu nudili bankovnu nego tek korporativnu garanciju. Mi ćemo dati sve od sebe da priča ipak uspije, ali ne sluti na dobro – kaže Večernjakov izvor iz Ministarstva gospodarstva.

Radnicima dužni 6 plaća

Odlaskom Diokija u stečaj stvorili bi se uvjeti da država radnicima isplati šest plaća, čime bi napetost koja vlada proteklih dana bile ublažena. Kontrolu nad kompanijom preuzeli bi vjerovnici, među kojima su najveći banke i država. Bi li bilo moguće nastaviti proizvodnju teško je predvidjeti, no moguće je da bi nakon čišćenja bilance i prodaje nedjelatne imovine sama tvrtka mogla postati atraktivnija strateškim investitorima nego što je danas.

Ključne riječi

Komentara 12

GO
google385
16:16 18.08.2012.

cacic je jako los pregovarac mnogi investitori odustanu od pregovora kad saznaju da se sa njim pregovara .cacic ima stan u sloveniji i tajni pregovori su moguci i tamo a mozda uz dobru proviziju ali i neke tajne radnje

SM
stari_mačak
16:22 18.08.2012.

Ako propadnu pregovori s Turcima imamo sinjske Alkare. Oni će ih već urazumit :)

OB
-obrisani-
15:25 18.08.2012.

prvo morate jednu dzamijicu tamo do sv duje da podignete!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije